Personatges

Segundo de Chomón, pioner del cinema fantàstic

En els primers anys del cinema, aquest aragonès establert a Barcelona va fer unes pel·lícules plenes d'imaginació que van sorprendre a tothom!

1 Temps d'invents
El cineasta Segundo de Chomón
El cineasta Segundo de Chomón

En Segundo va néixer l'any 1871 a Terol. El seu pare era un militar aficionat a la fotografia, i a ell també el van apassionar totes les novetats tècniques relacionades amb la imatge. En aquells anys hi havia invents nous a cada moment! Precisament va anar a viure a París quan tenia vint-i-quatre anys, pocs mesos abans que s'hi presentés oficialment el cinematògraf dels germans Lumière.

Imatges en color
Una de les seves obsessions més grosses va ser el cinema en color. Va idear un revolucionari sistema per acolorir les pel·lícules a mà. Calia molta paciència i habilitat per posar color als fotogrames, un a un! El seu primer taller el va muntar a Barcelona, on també posava títols en castellà a pel·lícules estrangeres. Després va treballar a París i a Torí, i va esdevenir un dels tècnics cinematogràfics més importants del moment.

2 Un individu fascinant
Un fotograma d'una pel·lícula de Segundo de Chomón
Un fotograma d'una pel·lícula de Segundo de Chomón

La seva imaginació i la seva habilitat tècnica eren infinites, i en les seves creacions hi ha les arrels d'alguns dels més moderns efectes especials. Chomón va destacar sobretot per una originalitat constant: va introduir maquetes, animacions, trucs i tot de tècniques noves. Si el francès George Méliès ja havia obert tot un món de possibilitats a la imaginació en el cinema en crear els primers films amb transformació d'imatges, a Catalunya va ser Chomón qui va oferir tot un nou univers d'il·lusions i d'expressió fantàstica.

Fantasia a tort i a dret
Utilitzava el pas de maneta de la càmera per interrompre la filmació, i així podia canviar de posició els objectes per aconseguir imatges sorprenents. També va ser el primer cineasta que va adaptar obres clàssiques de la literatura, amb el Patufet, de Perrault (1903), i Viatges de Gulliver al país dels gegants, de Swift (1904). Els espectadors de l’època podien veure les escenes dels contes més fantàstics, que fins aleshores només havien existit en la seva imaginació!

3 Petites joies del naixement del cinema

Aquí teniu algunes de les pel·lícules de Chomón. Ara ens semblen molt senzilles, però penseu que en aquell moment no s'havia vist res d'igual!

L'hotel elèctric (1908), un establiment on les coses es mouen soles


La mansió encantada (1908), un habitatge terrorífic


Metamorfosi (1912), una noia fa uns trucs de màgia extraordinaris


Excursió a la Lluna (1908), una nova versió i acolorida a mà de la pel·lícula original de George Méliès


Els ous de Pasqua (1907), uns ous plens de sorpreses


Una excursió incoherent (1909), uns viatgers tenen experiències ben estranyes

Subscriu-t'hi

petit80portada

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't al Petit SÀPIENS (si és que encara no ho has fet). Puja amb nosaltres a la màquina del temps!

Subscriu-t'hi

T'agradaria viatjar en el temps?

Inscriu-te al butlletí i t'enviarem totes les novetats al teu correu!