Personatges

Alice Guy, la primera directora de cinema

Recordem una dona que va revolucionar l'art de fer pel·lícules i que va ser oblidada injustament una pila d'anys

1 Imatges en moviment
Alice Guy al peu de la càmera
Alice Guy al peu de la càmera

A banda dels germans Lumière, els inventors del cinematògraf que us vam presentar fa uns dies, hi ha altres persones del seu temps que mereixen passar a la història del cinema. Com Alice Guy, que va ser tota una pionera! L'Alice treballava de secretària en una empresa de fotografia. Per això va tenir la sort de ser una de les primeres persones que van veure en marxa l’invent dels germans Lumière. Va quedar fascinada per aquelles imatges en moviment i, com que li agradava el teatre i sabia explicar històries, el 1896 va fer la primera pel·lícula de ficció de la història.

2 La fada de les cols

La fada de les cols mostra com una fada fa aparèixer bebès d’unes cols immenses. És una pel·li molt senzilla, i només dura 51 segons, però va ser tot un èxit! Després l’Alice va ser la primera que va guanyar-se la vida dedicant-se a fer cinema, i molts la van imitar.

3 Un nom oblidat
Alice Guy posa per al fotògraf
Alice Guy posa per al fotògraf

El 1907, Alice es va casar amb el també director Herbert Blaché, i poc després van marxar als Estats Units. Allà van fundar l’estudi de cinema Solax, van filmar moltíssimes pel·lícules i es van fer força rics. Però, quan l’any 1922 la parella es va divorciar, l’Alice va tornar a França arruïnada. Mai més no va aconseguir prou diners per fer una altra pel·lícula. L’Alice n'havia dirigit i produït gairebé mil: contes de fades, comèdies, narracions religioses, westerns i històries de policies i lladres. Malgrat ser una autèntica pionera, el seu nom va desaparèixer dels llibres d’història del cinema. Fins fa poc, es deia que les seves pel·lis eren obra dels homes que hi havien col·laborat. Quina injustícia!

4 Petites joies

Aquí us posem unes quantes pel·lícules de l'Alice, inclosa una del 1902 on va reprendre la idea de la fada de les cols. Queda clar que se li acudien unes idees força divertides!

Subscriu-t'hi

petit79portada

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't al Petit SÀPIENS (si és que encara no ho has fet). Puja amb nosaltres a la màquina del temps!

Subscriu-t'hi

T'agradaria viatjar en el temps?

Inscriu-te al butlletí i t'enviarem totes les novetats al teu correu!