Personatges

Georges Méliès, el mag del cinema

Entre els primers directors de pel·lícules de la història, n’hi va haver un que va destacar ben aviat. Es deia Georges Méliès i era il·lusionista. O sigui, que es dedicava a fer espectacles de màgia! Méliès va ser un gran inventor d'efectes especials

1 Mil i un invents
Georges Méliès
Georges Méliès

Al principi, en Georges va afegir el cinematògraf als seus xous de màgia, però poc després va començar a fer petites pel·lis plenes d’imaginació. En Méliès va destacar per l’ús de trucs visuals. Per exemple, aixecava els actors amb cables lligats a una grua, i semblava que els personatges volessin. O feia servir la filmació a càmera ràpida per fer escenes ben divertides. Aquells primers efectes especials eren molt rudimentaris, però en aquell temps semblaven extraordinaris, perquè no s'havia vist mai res igual! En aquella època els films eren en blanc i negre, i ell també va ser dels primers a fer pintar les pel·lícules a mà, fotograma per fotograma. Què us sembla? Quina feinada!

2 Director i actor alhora
Una imatge de la pel·lícula 'Viatge a la Lluna'
Una imatge de la pel·lícula 'Viatge a la Lluna'

Méliès també va ser el protagonista principal de gairebé totes les pel·lícules que va fer. Era un actor increïblement àgil, i un mim extraordinari. Algunes vegades fins i tot es va multiplicar sobre l'escenari, com a L'home orquestra, on se'l veu set vegades en el mateix fotograma! En una altra ocasió, a L'home amb cap de goma, va fer que li inflessin el cap fins a fer-lo explotar (de broma, eh?).

3 Somnis a la pantalla
La Lluna rep un coet a l'ull
La Lluna rep un coet a l'ull

Méliès va crear un univers fantàstic amb més de mig miler de pel·lícules, i gràcies a l'èxit que va tenir va muntar el primer estudi de cinema a Europa. La seva obra mestra és Viatge a la Lluna, de l’any 1902. La història estava basada en dues novel·les de ciència-ficció de Jules Verne i H.G. Wells. En aquesta pel·lícula, el coet espacial sortia disparat d’un canó... i acabava clavat a l’ull de la Lluna! Aquest és un dels moments més coneguts de la història del cine. Quin crac, llàstima que la gran majoria de les seves obres es va perdre!

4 Mireu quines pel·lícules!

Aquí teniu algunes de les pel·lícules de Méliès, però el director té el seu propi canal de Youtube, on en trobareu moltes altres. Són curtetes i força sorprenents! 

Subscriu-t'hi

petit80portada

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't al Petit SÀPIENS (si és que encara no ho has fet). Puja amb nosaltres a la màquina del temps!

Subscriu-t'hi

T'agradaria viatjar en el temps?

Inscriu-te al butlletí i t'enviarem totes les novetats al teu correu!