Interactius

El primer vol amb motor de la història

Els germans Orville i Wilbur Wright van enlairar-se amb el 'Flyer', un avió que van dissenyar ells mateixos

Il·lustració: Pedro Simón

Wilbur i Orville Wright, dos germans nord-americans que tenien un taller de bicicletes, van aconseguir construir el primer avió amb motor que va enlairar-se. Aquell parell de mecànics autodidactes van ajuntar tota la informació que van trobar sobre avions i es van posar a estudiar com bojos. Com que eren uns bons manetes, primer van construir un estel de dos pisos amb forma de caixa. Fent-lo volar van descobrir el principi de balanceig de les ales, que va ser cabdal per aconseguir controlar el vol dels aeroplans.

El millor lloc per volar: un poblet de pescadors de la Carolina del Nord
Després van dissenyar un planador propi. Sense deixar de vendre bicicletes, el van dur a Kitty Hawk, un poblet de pescadors a la costa de Carolina del Nord. Allà hi havia les brises constants que necessitaven per fer-lo volar, i dunes de sorra per aterrar sense perill.

Els dos germans es van fer un tip d'investigar, experimentar i comprovar els resultats. En dos anys van fer més de mil vols amb el planador, i van experimentar els efectes de la pressió de l'aire en 200 superfícies d'ala diferents. Quan ja tenien el prototip a punt, van escriure a tots els fabricans de cotxes per veure si els feien un motor potent que pesés 90 quilos. Com que cap s'hi va veure amb cor... van decidir construir-lo ells mateixos! El van tenir a punt en sis setmanes i el van fer encara millor que el que demanaven: només pesava 77 quilos.

També van haver de dissenyar l'hèlice. Era un problema molt complex, però se'n van sortir. El seu invent més important, inspirat en la manera com els ocells dobleguen les puntes de les ales, va ser un mecanisme que permetia balancejar les ales. Així es podia controlar l'avió en els viratges. El 'Flyer' era una realitat, i ja estava tot a punt per intentar l'enlairament.

Els germans Wright es van jugar qui pilotaria el 'Flyer' llançant una moneda a l'aire
El 14 de desembre del 1903, els germans es van jugar qui pilotaria el 'Flyer' llançant una moneda a l’aire. Li va tocar a en Wilbur, que aleshores tenia 36 anys. Però el motor es va aturar de seguida i va tenir un petit accident. Després de la reparació, li va tocar provar-ho a l’Orville, de 32 anys. El 17 de desembre, a les 10.35 h, l’avió es va enlairar i va volar 37 metres durant uns 12 segons, a una altura de tres metres i mig.

Ho havien aconseguit! Era la primera vegada que volava una màquina més pesada que l’aire que el pilot podia controlar. Després ho van repetir: en Wilbur va aconseguir un vol de 53 metres i l’Orville, un de 61 metres. El vol final del dia el va fer en Wilbur: 260 metres en 59 segons! Després d’aquell gran èxit, els Wright van perfeccionar l’invent i, l’any 1905, el 'Flyer III' va fer 39 quilòmetres en 38 minuts. Això sí que és volar!

 

Subscriu-t'hi

petit80portada

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't al Petit SÀPIENS (si és que encara no ho has fet). Puja amb nosaltres a la màquina del temps!

Subscriu-t'hi

T'agradaria viatjar en el temps?

Inscriu-te al butlletí i t'enviarem totes les novetats al teu correu!