Personatges

Louis Blériot, l'home que travessar el canal de la Mànega

El 25 de juliol de 1909, aquest enginyer es va enlairar de la costa francesa amb el 'Blériot XI' i, al cap de 37 minuts, va tocar terra a Anglaterra, sa i estalvi

El 17 de desembre de 1903, els germans Wright van fer el primer vol de motor de la història. Aquell dia, el Flyer es va enlairar i va volar 37 metres durant uns 12 segons, a una altura de 3 metres i mig. Després d’aquell gran èxit,  Wilbur i Orville Wright van perfeccionar l’invent i, l’any 1905, el Flyer III va fer 39 quilòmetres en 38 minuts. Això sí que és volar!

La febre de volar es va estendre ben aviat per tot arreu, i molt especialment a França. Els pilots arriscaven la vida sobre avions que eren un garbuix de fusta, cables i tela, amb motors que s’aturaven en sec en el pitjor moment.

Un viatge perillós
El repte més important d’aquells primers anys va ser travessar el canal de la Mànega. El tros de mar que separa França d’Anglaterra fa 34 quilòmetres en el punt més estret. Diversos aviadors estaven entestats a fer aquell vol, perquè hi havia un premi de 1.000 lliures. Avui serien 120.000 euros: una bona picossada!

Un aviador caparrut
Louis Blériot volia els diners i la glòria. Aquest enginyer s’havia fet ric fabricant llums per a automòbils, i ben aviat es va gastar tota la fortuna en la passió per volar. Estava ple d’idees i era força valent, però no era gaire bon pilot. Dels tretze avions que va construir o provar, més de la meitat no van aconseguir volar o es van estavellar. Malgrat tot, la matinada del 25 de juliol de 1909, es va enlairar de la costa francesa amb l’avió que veieu en aquesta imatge interactiva, el Blériot XI.

Dificultats superades
El motor rugia i ell va pilotar a tota màquina, fins i tot quan no s’hi veia perquè l’envoltava la boira! Al cap de 37 minuts d’enlairar-se, va tocar terra a Anglaterra, sa i estalvi. Tothom va esclatar d’alegria, i ell... se’n va anar a esmorzar. Bon profit, Louis!
 

Subscriu-t'hi

petit79portada

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't al Petit SÀPIENS (si és que encara no ho has fet). Puja amb nosaltres a la màquina del temps!

Subscriu-t'hi

T'agradaria viatjar en el temps?

Inscriu-te al butlletí i t'enviarem totes les novetats al teu correu!