Personatges

La vida de Mary Shelley

Segur que heu vist alguna imatge del monstre de Frankenstein, i probablement també heu sentit la seva història terrorífica, oi? Però potser no sabeu que la seva “mare” va posar molta passió a canviar la societat del seu temps!

1 Una dona amb idees pròpies
Portada de Frankenstein
Portada de Frankenstein

La Mary va néixer a Londres el 1797, en un temps que considerava les dones inferiors als homes. La seva mare era escriptora i filòsofa, i va ser una de les pioneres del feminisme. Però es pot dir que no la va arribar a conèixer, perquè va morir només deu dies després que ella naixés. El seu pare, que també era filòsof i tenia idees polítiques força radicals, la va educar perquè pensés per si sola, cosa que en aquella època no era gens freqüent!

Amor complicat
Quan la Mary tenia setze anys se'n va enamorar un dels seguidors del seu pare, el poeta Percy Bysse Shelley. Ell ja estava casat amb una altra dona, però el matrimoni no era gens feliç. La Mary i en Percy van marxar a França i van passar un temps de viatge per Europa. Es van casar i ella es va posar el cognom del seu home, com mana la tradició anglesa.

2 Vacances molt especials
El llac Leman, a Suïssa
El llac Leman, a Suïssa

Quan la Mary només tenia divuit anys, se’n van anar a estiuejar a Suïssa, prop del llac Léman. Ella i el seu marit compartien casa amb un grup d'artistes, i entre ells hi havia un dels escriptors més famosos de l'època: el poeta Lord Byron. Eren tots uns romàntics, i no vol dir que estiguessin molt enamorats! El romanticisme va ser un moviment cultural molt trencador que va aparèixer fa dos-cents anys a Europa, i que donava molta importància als sentiments per sobre de la raó. Els romàntics estaven decidits a tastar l'autèntica llibertat i a viure la vida a fons!

Un concurs de por
Va ser Byron qui va proposar al grup una gran idea: com que feia molt mal temps, es quedarien a casa i farien un concurs: a veure qui escrivia el millor relat de terror! A partir d'un malson que va tenir aquella mateixa nit, la Mary va imaginar el científic Victor Frankenstein, capaç de fer reviure un cos mort fet amb trossos de diversos cadàvers, amb l’ajut de l'electricitat. Quina por! La Mary es va posar a escriure de seguida, i el resultat va passar a la història.

3 Una criatura incompresa
L'actor Boris Karloff fa de monstre en una pel·lícula del 1935
L'actor Boris Karloff fa de monstre en una pel·lícula del 1935

El resultat de l'experiment —que no es diu Frankenstein, alerta!— és una criatura humanoide que fa gairebé dos metres i mig d'alt. A les pel·lícules no sembla gaire espavilat, però al llibre és força intel·ligent. Li agrada llegir, admira la bellesa de la natura i és molt sensible i pacífic! Fins i tot és vegetarià, com també ho era la Mary. De fet, el que vol aquesta criatura estranya és trobar companyia i afecte. Però com que tothom el troba espantós i el rebutgen contínuament, de mica en mica esdevé un ésser solitari, amargat i venjatiu.

Una vida amb moltes desgràcies
La pobra Mary va patir molts disgustos, a més de no haver conegut la mare, que segur que hauria estat molt orgullosa d'ella. Se li van morir tres fills, es va suïcidar una germanastra seva, va tenir dificultats econòmiques per mantenir la família... i el marit se li va ofegar al mar amb la seva barca quan només tenia vint-i-nou anys! Però ella va seguir fent feina, escrivint llibres, i provant d'ajudar tant com podia les dones que la societat maltractava per ser diferents. I la seva narració, imaginada en aquell dia de tempesta, ha esdevingut una obra universal!

4 Mary Shelley al Petit SÀPIENS
En Bú i l'Ag descobreixen la Mary Shelley
En Bú i l'Ag descobreixen la Mary Shelley Trepax

Si en voleu saber més sobre Mary Shelley, podeu comprar el número 17 de la revista (març 2019), on en Bú i l'Ag, els protagonistes de La història cadàver, tenen una trobada amb la creadora de Frankenstein i aprenien una lliçó: no us fiqueu amb els que són diferents!

COMPRA EL NÚMERO

Subscriu-t'hi

petit79portada

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't al Petit SÀPIENS (si és que encara no ho has fet). Puja amb nosaltres a la màquina del temps!

Subscriu-t'hi

T'agradaria viatjar en el temps?

Inscriu-te al butlletí i t'enviarem totes les novetats al teu correu!