Personatges

Tres compositors de piano genials

Molts músics van quedar fascinats pel piano, com Mozart i Beethoven. Però el moment de màxima creativitat va arribar al segle XIX, amb el període romàntic. Aquests són tres dels més grans compositors d’obres per a piano d’aquell moment

1 Frédéric Chopin
Liszt, Chopin i Albéniz
Liszt, Chopin i Albéniz Bàrbara Alca

La primera mestra de piano d’aquest polonès nascut el 1810 va ser la seva germana. Com que els seus pares es van adonar que tenia un talent excepcional, amb sis anys li van posar un mestre de música. Un any després, va compondre la seva primera obra, i quan en tenia vuit tocava tan bé que les famílies més riques el contractaven perquè fes recitals a casa seva! Va desenvolupar un estil molt personal, elegant i poètic. Els primers concerts que va fer de jove van tenir moltíssim èxit, i se’l considera un dels pianistes més tècnics i refinats de la història, a banda d’un compositor genial. Escolteu l’obra Tres escoceses, ja veureu quina música més alegre!

2 Franz Liszt
Franz Liszt i la violinista Armah Senkrah el 1855
Franz Liszt i la violinista Armah Senkrah el 1855

Aquest austrohongarès, nascut el 1811, també va ser un nen prodigi de la música. Ja de gran, va fer gires de concerts per tot Europa: més de mil en vuit anys, de Sevilla a Moscou! Va ser bon amic de Chopin, i, com ell, va fer de professor de piano i va compondre moltíssimes obres. Tocava amb tanta força i precisió que la gent que el va escoltar el considerava el millor pianista de tots els temps. Busqueu la seva Rapsòdia hongaresa número 2, una música que han fet servir molts dibuixos animats!

3 Isaac Albéniz
Isaac Albéniz
Isaac Albéniz

Va néixer el 1860 a Camprodon, i també es va asseure davant del piano ben aviat. Amb quatre anys ja va fer el primer concert públic! Va estudiar molt i va esdevenir el primer músic català de fama mundial, com a pianista i com a compositor. Va destacar especialment per la seva música per a espectacles teatrals. Us recomanem que escolteu amb atenció 'El Albaicín', la peça VII de la Suite Ibèria. Es considera una de les obres mestres per a piano de tots els temps! Per cert, fa uns dies us vam parlar de les audioguies en línia dels museus catalans. En una, la del Museu de la Música, podeu escoltar informació sobre el piano d'Albéniz.

Subscriu-t'hi

petit80portada

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't al Petit SÀPIENS (si és que encara no ho has fet). Puja amb nosaltres a la màquina del temps!

Subscriu-t'hi

T'agradaria viatjar en el temps?

Inscriu-te al butlletí i t'enviarem totes les novetats al teu correu!