Interactius

Així és la cabina de l'Airbus A380

És l'avió de passatgers més modern i gran del món! És una autèntica bèstia del transport aeri. Pot encabir més de 800 passatgers i volar des de Barcelona fins a Austràlia sense aturar-se... a 900 quilòmetres per hora! Hi entreu amb nosaltres?

Il·lustració: Pedro Simón

El primer vol que va fer l’Airbus A380 va ser l'any 2005, i avui ja n’hi ha 229 unitats solcant el cel del planeta, dia i nit. L’A380 està construït amb materials ultramoderns, que barregen metalls, plàstics i fibres de carboni. Per això els components són alhora lleugers i robustos. Té dos pisos i hi poden viatjar entre 407 i 853 passatgers, en funció de com es reparteix l’espai.

3.500 cotxes?
Per fer volar un avió tan grandiós calen quatre motors turboreactors immensos, que fan 3 metres de diàmetre. Cadascun aspira una tona i mitja d’aire per segon. Quan treballen al màxim per enlairar l’avió, tenen la mateixa potència que 3.500 cotxes familiars! Els motors consumeixen 3 litres de carburant per cada passatger i cada 100 quilòmetres, menys que altres avions similars. La fabricació de l’A380 és força complicada. Les parts de davant i darrere del buc es fabriquen a Hamburg, al nord d’Alemanya. Les ales es fabriquen al Regne Unit, a Bristol i Broughton.

Peces viatgeres
La cua i el ventre de l’avió s’acoblen a Getafe, a Espanya. Només aquí hi treballen gairebé deu mil persones! Finalment, totes les peces viatgen per mar o per carretera fins a la ciutat occitana de Tolosa de Llenguadoc (Alta Garona), on hi ha la cadena de muntatge.

Últims retocs
Penseu que cada aparell porta 100.000 cables que sumen 500 quilòmetres. Després, l’avió es pilota fins a Hamburg, on es mobla i es pinta. Calen 3.600 litres de pintura! Per tot plegat, com a molt es poden fabricar quatre Airbus A380 cada mes. Quina feinada!

L’interactiu
En aquest dibuix podeu veure-hi l’avançada cabina de l’A380. És prou espaiosa, oi? Els pilots estan sempre molt ben informats. Disposen de vuit grans pantalles de cristall líquid: dues pantalles de vol principal, dues de navegació, una pantalla amb les dades dels motors, una del sistema de vol i dues pantalles multifunció. Quin garbuix de llumetes! Posicioneu-vos a sobre de cada icona per conèixer-ne tots els detalls. A la icona de l'ull hi trobareu la fitxa tècnica d'aquest tità del transport aeri.
 

Subscriu-t'hi

petit79portada

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't al Petit SÀPIENS (si és que encara no ho has fet). Puja amb nosaltres a la màquina del temps!

Subscriu-t'hi

T'agradaria viatjar en el temps?

Inscriu-te al butlletí i t'enviarem totes les novetats al teu correu!