Un viatge al passat

Com vivien les dones iberes?

Els ibers van viure en àmplies zones de l’actual territori català fa prop de tres mil anys. Estaven dividits en diferents tribus que a vegades es barallaven entre elles. Quin creieu que era el paper de la dona en aquella societat? Us ho expliquem!

1 Dones molt treballadores
Dones iberes molen gra
Dones iberes molen gra David Parcerisa

No sabem exactament quina era la posició de la dona dins de les tribus iberes, però el que sí que sabem és que, com a mínim, treballaven tant com els homes. I quan hi havia guerres encara més, ja que els homes marxaven a lluitar i elles es quedaven soles per fer tota la feina. Una de les tasques més importants d’aquestes dones era la de teixir. Les dones de la casa es cuidaven de fer la roba per a tota la família. Feien servir la llana dels ramats d’ovelles i les fibres del lli, una planta que conreaven per obtenir fil. Calia molta habilitat per teixir peces que fossin confortables, però també boniques.

2 Com es fa un vestit pas a pas
Una dona fila i una altra teixeix
Una dona fila i una altra teixeix David Parcerisa

El procés de fer un vestit era una feinada molt grossa. Abans de poder teixir amb el teler, calia esquilar els animals. Després raspallaven la llana per tal de poder separar les fibres i poder fer el fil, que filaven amb un fus. Quan feien servir lli, havien d’estovar les tiges amb aigua. Aleshores n’extreien la fibra i la convertien en fil. Un cop acabat el teixit, encara quedava la darrera fase: donar-hi color. I sabeu com ho feien? Submergint el vestit en tints d’origen vegetal.

Les dones iberes passaven moltes hores teixint. I ho feien en uns telers de paret que s’instal·laven als vestíbuls de les cases o directament a l’exterior, per aprofitar la llum del sol. Uns pesos de ceràmica tibaven els fils verticals, i els horitzontals es feien passar amb una llançadora.

Com vestien les dones iberes?
Les dones iberes duien unes túniques llargues amb un forat per al cap que se subjectaven amb un cinturó. Un mantell els cobria el cap i l’esquena. Quan feia fred s’abrigaven amb mantells de llana ben calentons. I als peus que s’hi devien posar? Doncs espardenyes d’espart i botes de cuir. Tot fet a mida. Un luxe, però també una feinada, no?

Els orfebres ibers fabricaven joies molt delicades, com arracades, braçalets, penjolls d’or i plata i agulles de bronze per subjectar els vestits. Les dones iberes tenien miralls i feien servir colorants per embellir la cara. I sempre que podien compraven perfums als comerciants grecs i cartaginesos. Que presumides!

3 Les sacerdotesses iberes
Sacerdotessa ibera
Sacerdotessa ibera David Parcerisa

Les dones tenien una funció molt important en les cerimònies religioses dels ibers. Les sacerdotesses participaven en els rituals, les festes i els sacrificis que feien per aconseguir el favor dels déus. Els ibers, agricultors agraïts, adoraven la Mare Terra, que era qui els donava els aliments. Aquest principi femení de la fertilitat va ser molt important en totes les religions antigues de la mediterrània. No sabem quin nom donaven els ibers a la seva deessa, però la seva figura era similar a l’Astarte dels fenicis, la Tanit dels cartaginesos o la Demèter dels grecs.

Subscriu-t'hi

petit78 portada

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't al Petit SÀPIENS (si és que encara no ho has fet). Puja amb nosaltres a la màquina del temps!

Subscriu-t'hi

T'agradaria viatjar en el temps?

Inscriu-te al butlletí i t'enviarem totes les novetats al teu correu!