Un viatge al passat

Les meravelles del modernisme català

Una ruta per gaudir d'una pila de joies arquitectòniques arreu del país

1 La petjada del geni
El Park Güell, a Barcelona
El Park Güell, a Barcelona

Sense cap mena de dubte, l'arquitecte més icònic del modernisme català és Antoni Gaudí. La Casa Batlló, la Casa Milà i la Sagrada Família són les joies més conegudes de l'Eixample, però hi ha altres obres magnífiques, com la Casa Vicens, el Palau Güell i el Park Güell, entre d'altres. En aquesta ruta, hi trobareu una pila d'informació i totes les dades pràctiques que necessitareu per visitar uns edificis únics i al·lucinants. I no us perdeu el drac de ferro forjat a l'entrada de la finca Güell, a Pedralbes!

2 L'altre mestre modernista
La sala de concerts del Palau de la Música Catalana
La sala de concerts del Palau de la Música Catalana

Lluís Domènech i Montaner va ser un dels arquitectes modernistes més importants. Feia edificis molt ben pensats, amb estructures diàfanes, i utilitzava els bastiments de ferro i el maó vist d'una manera molt moderna. A Barcelona, hi va projectar edificis tan emblemàtics com el Palau de la Música Catalana, on va integrar totes les arts de la manera tan característica del modernisme, i l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, ambdós declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Però la seva obra també es pot conèixer passejant pels carrers de Reus, d'Olot, de l'Espluga de Francolí i de Canet de Mar. En aquesta ruta, hi trobareu totes les seves creacions al detall!

3 El tercer crac
Can Garí, a Argentona
Can Garí, a Argentona

Josep Puig i Cadafalch va néixer a Mataró i va estiuejar a Argentona, dos dels indrets on va deixar bona part del seu llegat. No només va ser arquitecte, sinó també historiador de l'art, intel·lectual i polític compromès amb la Catalunya del moment. A Barcelona hi té diverses obres molt importants, com la Casa Amatller, el Palau Macaya o l'antiga fàbrica tèxtil Casaramona. Seguiu aquesta ruta i gaudiu del passeig en família!

4 Modernisme a comarques
El Cau Ferrat, a Sitges
El Cau Ferrat, a Sitges

L'onada artística del modernisme es va estendre per molts racons de Catalunya, més enllà de la capital. Algunes de les ciutats i viles que conserven un important patrimoni d'aquesta època són Reus, Mataró, Argentona, Terrassa, Manresa, Vic, la Garriga, Granollers, Cardedeu, Vilafranca del Penedès, el Figueró i l'Ametlla. Aquí trobareu tota la informació per no perdre-us res. I no us perdeu el Cau Ferrat de Sitges, on l'artista Santiago Rusiñol guardava tot el que aplegava per a les seves col·leccions increïbles!

5 Les catedrals del vi
El celler cooperatiu del Pinell de Brai
El celler cooperatiu del Pinell de Brai

La influència modernista també va arribar a les zones rurals. Hi ha fàbriques i colònies industrials d'aquest estil instal·lades en diversos punts de la geografia catalana, però destaquen especialment els cellers cooperatius. Les catedrals del vi són una sèrie de cellers que es van construir seguint els preceptes modernistes: són espais molt bonics, però al mateix temps completament funcionals. Les seves naus centrals són tan immenses que recorden una catedral! Avui se'n poden visitar molts, com el del Pinell de Brai, Gandesa, l'Espluga de Francolí o Falset.

6 Modernisme als museus
Sala del Museu del Modernisme Català
Sala del Museu del Modernisme Català

El Museu Nacional d'Art de Catalunya té una sala molt interessant dedicada al Modernisme, amb quadres, cartells i dibuixos, però també alguns mobles fantàstics. Al Disseny Hub de Barcelona, hi trobareu una mostra permanent que presenta el protagonisme de les arts decoratives i aplicades, artesanes i industrials al modernisme. I al cor de l'Eixample hi ha el Museu del Modernisme Català, que presenta 350 obres –entre pintures, escultures, mobiliari i vitralls– que han aplegat durant quatre dècades uns col·leccionistes privats enamorats d'aquest període.

Subscriu-t'hi

petit78 portada

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't al Petit SÀPIENS (si és que encara no ho has fet). Puja amb nosaltres a la màquina del temps!

Subscriu-t'hi

T'agradaria viatjar en el temps?

Inscriu-te al butlletí i t'enviarem totes les novetats al teu correu!