Un viatge al passat

Ioga per als petits de la casa

Heu vist mai algú fent unes postures tan complicades que semblava que acabaria fet un nus? Segur que practicava ioga! Aquests exercicis físics i mentals els van inventar a l'Índia fa més de sis mil anys, i són una bona manera de trobar-nos millor

1 Oli en un llum!
Aquesta postura de ioga es diu l'arbre
Aquesta postura de ioga es diu l'arbre

El ioga consisteix en diversos exercicis físics que treballen totes les parts del cos i també el control de la respiració. Aquest mètode mil·lenari produeix salut i benestar, tant al cos com a la ment. El ioga ens ajuda a gestionar les emocions, ens aporta serenitat per afrontar els problemes quotidians i potencia l’atenció, la memòria i la capacitat d’aprenentatge. Físicament, augmenta la flexibilitat, l’equilibri i la coordinació, i millora la capacitat respiratòria. S’han fet molts estudis sobre els beneficis del ioga i de la meditació, i confirmen que aquestes tècniques també fan molt de profit a nens i joves!

2 El primer iogui
Temple de Shiva a Murdeshwar, a l'Índia
Temple de Shiva a Murdeshwar, a l'Índia

La tradició del ioga la van crear els hindús de l'Índia. Ells diuen que el primer iogui va ser el seu déu Shiva, que amb molta concentració va descobrir la manera de trobar la pau i l’alegria dins seu. Això és una llegenda, però és evident que el ioga funcionava, perquè el van practicar —i encara el practiquen— totes les religions de l’Índia, que tenen creences força variades. De fet, el ioga fa profit a tota mena de persones!

3 Escola de concentració
Nens i nenes practiquen ioga
Nens i nenes practiquen ioga

Els ensenyaments del ioga es van anar perfeccionant amb el pas dels segles, i els mestres els passaven de viva veu als seus deixebles. Un dels savis antics més importants va ser Patanjali. Ell va deixar escrit fa més de dos mil anys un mètode pràctic per poder aturar els pensaments que ens van amunt i avall pel cap, i ser capaços de concentrar-nos totalment.

Cos fort, ment clara
Amb el temps es va desenvolupar el ioga de la força (hatha), una de les formes més freqüents avui dia. Les diverses postures es diuen asanes, i serveixen per fer el cos més flexible i fort. Mentre es practiquen, la ment també s’equilibra!

4 Fem una mica de ioga? La salutació al sol

Aquesta seqüència de moviments s’acostuma a fer al principi d’una sessió de ioga, com a escalfament, però també és una pràctica molt valuosa en si mateixa. Heu de fer tota la roda dues vegades, amb un únic canvi: la segona vegada, avanceu la cama dreta en lloc de l’esquerra. Mentre feu les postures, concentreu-vos en la respiració... i agraïu al sol els seus rajos, que fan possible la vida a la Terra! Les il·lustracions són de Lirios Bou.

 

Subscriu-t'hi

petit79portada

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't al Petit SÀPIENS (si és que encara no ho has fet). Puja amb nosaltres a la màquina del temps!

Subscriu-t'hi

T'agradaria viatjar en el temps?

Inscriu-te al butlletí i t'enviarem totes les novetats al teu correu!