Un viatge al passat

L'art més antic de Catalunya

Les pintures fetes sobre roques s'anomenen 'art rupestre'. I les que hi ha a Catalunya són molt antigues: tenen entre 10.000 i 3.000 anys! Se'n van fer per tota la costa mediterrània, i per això també se les anomena 'art llevantí'

1 Parets molt guarnides
Pintors prehistòrics en plena feina
Pintors prehistòrics en plena feina Bernat Velo

A la prehistòria no tenien paper ni llapis. Quan volien fer dibuixos, els nostres avantpassats triaven una paret de pedra i la decoraven amb colors que obtenien de la natura. Al nostre país van fer moltíssimes obres. Mireu si són importants que des de 1998 estan considerades patrimoni mundial!

Pintar en temps de canvis
Les figures de personatges i animals les van pintar en un moment molt especial. Just en aquell temps, les tribus prehistòriques de caçadors i recol·lectors començaven a convertir-se en agricultors i ramaders. Per a ells, la pintura era un mitjà de comunicació, com per a nosaltres les revistes, la televisió o Internet. Els servia per marcar els punts més significatius del seu entorn, com els llocs sagrats on feien cerimònies. I també els permetia enregistrar tot allò que era important en la seva cultura. Així mantenien les tradicions i la memòria dels fets més rellevants que els havien passat.

2 Què pintaven?
Caçadors a les pintures del Cocó de la Gralla
Caçadors a les pintures del Cocó de la Gralla

Com en èpoques encara més antigues, es representaven diversos tipus d’animals: cérvols, cabres, toros, etc. La gran novetat, però, és que també hi apareixen personatges humans, que sovint són els grans protagonistes de les obres. Gairebé sempre són escenes de caça, però també hi ha algunes imatges de dansa, rituals o lluites de guerrers, etc. Són escenes amb molt de moviment: gairebé semblen un còmic!

Com ho feien?
Els pigments els aconseguien esmicolant minerals, com l’òxid de ferro i el manganès, i també trinxaven carbó vegetal. Així aconseguien els colors vermell, negre i blanc. De vegades feien servir més d’un color, però mai no els barrejaven. Per aplicar les pintures feien servir pinzells, plomes o directament els dits. Les figures que pintaven eren de mida petita: normalment fan entre 2 i 25 centímetres.

3 Un tresor en perill
Un expert neteja les pintures trobades prop de Capçanes
Un expert neteja les pintures trobades prop de Capçanes

En total, fins avui a Catalunya s’hi han descobert 132 conjunts d’art rupestre. Penseu que fa vint anys, quan les pintures van ser declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO, només se’n coneixien 62! Totes aquestes troballes són molt delicades. Recordeu que les van fer amb pigments naturals i que s’han passat milers d’anys a l’aire lliure, sota la pluja i el vent! Segurament n’hi devia haver moltes més que han desaparegut per sempre i s'han endut els seus secrets.

Preservem un art únic
Ara cal assegurar-nos que les que han perdurat puguin fer-ho durant molt temps més. Quan se’n troben de noves, cal netejar-les i conservar-les. Primer s’estudien a fons i, quan se sap del cert que són valuoses, es protegeixen amb un tancat. De tot això se’n cuida el Departament de Cultura de la Generalitat, a través del Servei d’Arqueologia i Paleontologia. Finalment, es programen visites perquè tothom les pugui apreciar. Els darrers anys, però, la mà dels humans ha estat la principal destructora d’aquest llegat preciós. Les pintures són una font única de coneixement del passat. Entre tots podem aconseguir que els que vinguin darrere nostre en gaudeixin com ho fem nosaltres. Anem amb compte de no fer res que pugui malmetre-les!

4 El Cogul
Pintures rupestres del Cogul
Pintures rupestres del Cogul

La Roca dels Moros és un dels jaciments rupestres més importants de la península Ibèrica. Els humans van visitar aquest abric de roca durant més de cinc mil anys i van fer-hi una pila de pintures. Es creu que va ser un lloc de culte sagrat, on tant les tribus de caçadors com els grups posteriors d’agricultors i ramaders van deixar constància de les seves creences. Hi ha 42 figures (caçadors, cérvols, braus i cabres) i més de 260 elements gravats sobre la roca. Al Centre d’Interpretació trobareu una exposició que dóna les claus per entendre el jaciment.

Les dones del Cogul
La de la foto és l’escena més extraordinària del conjunt del Cogul. Un grup de dones amb faldilles i grans collarets envolten la figura petita d’un home que té un penis molt gran. Es creu que es tracta d’un ritual per afavorir la fecunditat!

5 Montblanc
La gran cabra del jaciment del Mas d'en Llort
La gran cabra del jaciment del Mas d'en Llort

L’Espai Natural de les Muntanyes de Prades és ple de serres i barrancs. S’hi han trobat més de vint conjunts d’art rupestre, i cada any se’n descobreixen de nous. De moment se’n poden visitar només tres, amb rutes guiades, perquè arribar als altres és massa difícil. La sort és que al Centre d’Interpretació que hi ha a la vila de Montblanc podeu visitar una gran exposició per conèixer a fons aquest art tan enigmàtic. Hi trobareu set reproduccions a mida real dels abrics més importants i les seves pintures. 

6 Ulldecona
Un caçador prop d'un cérvol
Un caçador prop d'un cérvol

El conjunt de pintures dels Abrics de l’Ermita és extraordinari. Fa gairebé 500 metres de llargada, i en diversos abrics hi ha 386 figures diferents. Entre aquestes figures, hi ha 82 representacions d’animals i 111 arquers. Caram, quina colla! Les cingleres escarpades devien ser un escenari perfecte per capturar animals! Probablement, en aquest indret tan especial també s’hi reunien per celebrar-hi rituals.

7 La ruta de l'art rupestre
Visita guiada a les pintures del Cocó de la Gralla, al Parc Natural dels Ports
Visita guiada a les pintures del Cocó de la Gralla, al Parc Natural dels Ports

Oi que us agradaria visitar tots aquests jaciments, quan s'acabi el confinament? Al web http://patrimoni.gencat.cat/artrupestre trobareu informació de totes les pintures rupestres de Catalunya. Hi ha molts vídeos, textos i un mapa amb els jaciments, a més de tota la informació pràctica que us cal per anar a visitar-los. No us els perdeu: valen molt la pena!

Subscriu-t'hi

petit78 portada

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't al Petit SÀPIENS (si és que encara no ho has fet). Puja amb nosaltres a la màquina del temps!

Subscriu-t'hi

T'agradaria viatjar en el temps?

Inscriu-te al butlletí i t'enviarem totes les novetats al teu correu!