Revista

petit58portada
Petit SÀPIENS núm. 58. Agost 2022

Un viatge al cor de l'Àfrica

En aquest número
petit58iorubes

DOSSIER

Descobrim els iorubes!

Àfrica és el segon continent més gran del món, després d'Àsia. És un lloc molt divers, amb paisatges i grups humans molt diferents. Penseu que hi viuen més de 800 milions de persones, que parlen més de 1.000 llengües diferents! Aquest mes visitem els iorubes, una cultura molt antiga i plena de tradicions fascinants.

Text: Àlex Novials / Il·lustracions: Xavier Mula

petit58horazero

CÒMIC / HORA ZERO

El bosc sagrat

Ja sabeu que l'Etta James i en Sigmund Hyde són uns lladregots amb totes les lletres, i ara pretenen robar una estàtua del bosc sagrat dels iorubes. El que no s'esperen és que el berenar d'en Philippe els pugui complicar tant la vida...

Text: Sebastià Roig / Dibuixos: Toni Benages

petit58terra

GEOLOGIA

Com es va formar la Terra?

Ara fa uns 4.600 milions d'anys, un gran núvol de pols i gas interestel·lar es va convertir en el sistema solar, i poc després va aparèixer el nostre planeta. Us expliquem com va anar tot plegat: és increïble!

Il·lustracions: Pau del Toro

petit58aunir

CÒMIC / AUNIR

Ara sí que l'hem feta bona!

Els romans han preparat un bon tiberi al seu campament per rebre els membres de totes les tribus iberes. Però la visita de l'Aunir i l'Irureles al cau dels seus grans enemics té un final inesperat...

Guió i dibuix: David Parcerisa

petit58lavabo

CURIOSITATS

La història del vàter

Repassem com ha evolucionat la manera d'anar al lavabo al llarg dels segles, des de l'antic Egipte fins als vàters japonesos més moderns –que tenen música i calefacció. No us ho perdeu!

Il·lustracions: Piotr Socha

petit58jovesapiens

CÒMIC / JOVE SÀPIENS

Quin ensurt!

El nostre amic prehistòric està tan tranquil, estirat en un prat ben florit amb els ulls tancats. De sobte, alguna cosa immensa li tapa el sol... Ai ai ai!

Guió i dibuix: Sergi Moreso

petit58escoltes

ESCOLTISME

Sempre a punt!

Ara fa poc més de cent anys, un soldat de l'Exèrcit anglès va decidir ensenyar tot el que sabia sobre supervivència i exploració als nois i les noies. Així va néixer l'escoltisme!

Il·lustracions: David Lyttleton

petit58oglala

CÒMIC / SEARCHING THE OGLALAS

Són necessàries, les presons?

La Maureen i en Tunweya contemplen la badia de San Francisco, on hi ha la presó de l'illa d'Alcatraz. L'oglala li explica com és que a la seva tribu no els cal tancar mai ningú...

Text: Oriol Canosa / Dibuix: Jordi Sunyer