Revista

petit78 portada
Petit SÀPIENS núm. 78. Maig 2024

Les últimes hores de Pompeia

En aquest número
petit78 pompeia

DOSSIER

Els secrets de Pompeia

Ara fa dos mil anys, Pompeia no era un mal lloc per viure. El clima era suau, i la terra donava bones collites. Però l’any 79 de la nostra era, el Vesuvi va començar a expulsar cendres per sorpresa. Era com un canó gegantí! Els habitants de les poblacions properes van haver de fugir a corre-cuita, i la lava va cobrir Pompeia. Segles després, sota una capa de set metres de roques, van començar a aparèixer unes restes meravelloses... Anem-hi!

Text: Àlex Novials / Il·lustracions: Alex F

petit78 horazero

CÒMIC / HORA ZERO

Una jornada caòtica

En Mansllargues ha viatjat en el temps fins el dia de l'erupció del volcà, i es passeja per Pompeia amb unes intencions força malvades. Es vol venjar dels agents d'Hora Zero, que sempre li aixafen els plans. Per sort, l'Uma i en Philippe tenen molts recursos!

Text: Sebastià Roig / Dibuixos: Toni Benages

petit78 gegants

CULTURA POPULAR

El primer gegant d’Europa

Catalunya és terra de gegants: arreu del país n’hi ha més de 4.000! Viatgem a l’edat mitjana per descobrir el primer figurot que va ballar a tot el continent: va ser als carrers de Barcelona, ara fa exactament sis-cents anys!

Il·lustracions: Jordi Beltran

petit78 aunir

CÒMIC / AUNIR

Amics per força

El pretor romà i un dels líders dels guerrers laietans que envolten el campament es troben per parlamentar al davant de la palissada. Quin parell, sembla que tots dos es pensen que poden enredar l'altre!

Guió i dibuix: David Parcerisa

petit78 lacrosse

ESPORT

Lacrosse, el joc dels guerrers

El lacrosse modern és un esport àgil que combina velocitat, habilitat i estratègia. Però en els orígens era un dels passatemps favorits d’algunes tribus d’indis nord-americans. Els guerrers hi jugaven per entrenar-se per al combat!

Il·lustracions: Noemi Fabra

petit78 jovesapiens

CÒMIC / JOVE SÀPIENS

Una visita sorpresa

El nostre amic prehistòric i el seu amic mico troben una closca al mig del camí... i descobreixen que està habitada!

Guió i dibuix: Sergi Moreso

petit78 habilis

HABILIS

Com són els robots per dins?

Vivim envoltats de màquines que fan accions de manera autònoma, tot obeint les ordres que els donem els humans amb un programa informàtic. Us expliquem quins són els seus components bàsics!

Text: Sònia Casas / Il·lustració: Getty

petit78 oglala

CÒMIC / SEARCHING THE OGLALAS

Passeu de llarg, gràcies

Les pioneres han batejat la seva nova ciutat a la vall de Yosemite, i en Tunweya queda ben parat... és un nom força fastigós, especialment pensat per a que tothom passi de llarg i les deixi tranquiles!

Text: Oriol Canosa / Dibuix: Jordi Sunyer