Revista

PortadaPetitSapiens19
Petit SÀPIENS núm. 19. Maig 2019

Templers

Us expliquem com era la vida dels cavallers templers, uns monjos guerres molt decidits que van tenir un paper força important a la Catalunya medieval

En aquest número
TemplersPetitSapiens19

Dossier

Templers, els monjos guerrers

A l’edat mitjana, els regnes cristians d’Europa van voler conquerir les terres de l’altra banda del Mediterrani als musulmans. En aquell moment van aparèixer uns guerrers molt decidits que eren, també, monjos. Us expliquem com era la vida dels cavallers templers, que també van tenir una funció força important a la Catalunya d’aquell temps.

Text: Àlex Novials / Il·lustracions: Javigaar

HoraZeroPetitSapiens19

CÒMIC / HORA ZERO

La cameta coixa

La malvada Garsa té un pla infal·lible per robar el tresor del castell templer de Miravet. Per sort, l'Uma i el Philippe, agents d'Hora Zero, tindran una ajudant molt animal per impedir-li-ho.

Guió: Sebastià Roig / Dibuix: Toni Benages

PianoPetitSapiens19

Música

El piano, un invent amb molta cua

Des que va aparèixer a Itàlia, fa només tres-cents anys, les seves tecles han tingut una funció importantíssima en l’evolució de la música. Us ensenyem com és per dins un piano de cua i us presentem sis músics que han marcat època.

Il·lustració: Bàrbara Alca

FossilsPetitSapiens19

Paleontologia

Els secrets dels fòssils

Com podem saber quins animals i plantes vivien a la Terra fa milions d’anys? Gràcies a la feina dels paleontòlegs! Aquests científics estudien els fòssils, que ens proporcionen moltíssima informació d’aquell temps remot. Voleu saber com s’ho fan?

Il·lustració: Francisco Riolobos

IogaPetitSapiens19

Cos i ment

Què és el ioga?

Viatgem a l’Índia antiga per descobrir les arrels d’aquesta pràctica mil·lenària i us ensenyem a fer la salutació al Sol perquè gaudiu dels seus beneficis!

Il·lustració: Lirios Bou

ZombisPetitSapiens19

Còmic / La història cadàver

Nicola Tesla

Un dels inventors més grans dels segles XIX i XX fa una visita al Bú i l'Ag. Però alerta, que l'electricitat és perillosa!

Guió i dibuix: Trepax

DofiPetitSapiens19

Natura

El nedador més llest dels oceans

Sabíeu que els dofins poden nedar a cegues en la foscor de les profunditats de l’oceà, gràcies a un sistema d’ecolocalització? Increïble!

Fotos: Getty images

OglalaPetitSapiens19

CÒMIC / SEARCHING FOR THE OGLALAS

Aprendre a llegir

El general Custer es creu molt culte, però la seva filla Maureen li dóna una bona lliçó!

Text: Oriol Canosa / Dibuix: Jordi Sunyer