Revista

petit62portada
Petit SÀPIENS núm. 62. Desembre 2022

Tàrraco, una capital imperial

En aquest número
petit62tarraco

DOSSIER

Viatgem a la Tàrraco romana

Ara fa 2.000 anys, el primer emperador de Roma va passar una temporada a casa nostra, a la capital de la província d’Hispània. A partir d’aleshores, el prestigi de la ciutat no va parar de créixer, i les construccions es van fer cada vegada més magnífiques: temples, grans places, un circ per a les curses de carros, un amfiteatre per a les lluites de gladiadors i un teatre per a les obres dramàtiques. Us convidem a descobrir aquella ciutat increïble amb un desplegable espectacular!

Text: Àlex Novials / Il·lustracions: Joan Carles Blanch

petit62horazero

CÒMIC / HORA ZERO

Una salsa que trasbalsa

En Míster Xef ha viatjat a la Tàrraco romana per copiar-se la fórmula original del gàrum, la salsa preferida del món antic. Per sort, l’Uma i en Philippe estan a l’aguait i no estan disposats a permetre que se surti amb la seva... però la persecució serà de bojos!

Text: Sebastià Roig / Dibuixos: Toni Benages

petit62aigua

MEDI AMBIENT

L'aigua és vida

Quan obrim l’aixeta, apareix un bon raig d’aigua fresca i clara. A nosaltres això ens sembla normalíssim, però en molts racons del planeta és un luxe impensable. Cal que tinguem present que l’aigua és un recurs escàs i molt important per al bon funcionament dels sistemes naturals: cada gota compta, i fer-ne un bon ús és cosa de tots!
petit62abelles

CIÈNCIA

La dansa de les abelles

Ja sabeu que aquests insectes treballen moltíssim per fabricar mel ben dolça, que és l’aliment que emmagatzemen al seu rebost. Però potser no coneixeu la manera tan especial que tenen per dir-se que han trobat una pila de flors!

Il·lustracions: Eduard Sales

petit62aunir

CÒMIC / AUNIR

Quin cap més pesat!

És negra nit però el cap del poblat iber d’Otoke-Ildir no pot dormir. Està enrabiat perquè l’Aunir ha anat a trobar-se amb els romans en el seu lloc... però uns guàrdies el vigilen. Com s’ho farà?

Guió i dibuix: David Parcerisa

petit62pocahontas

SEGLE XVI

Pocahontas, una vida entre dos mons

Quan els europeus van arribar a Amèrica, els pobles indígenes que ja hi vivien van patir un gran daltabaix. Aquesta és la història d’una noia índia que va intentar que uns i altres aprenguessin a conviure d’una manera més pacífica i harmoniosa.

Il·lustracions: Júlia Prieto

petit62jovesapiens

CÒMIC / JOVE SÀPIENS

Les primeres neus

Comença a fer fred de debò, i el nostre amic prehistòric va força lleugeret de roba... Per sort, se li ha acudit una manera molt artesanal i enginyosa per abrigar-se una mica, ja ho veureu!

Guió i dibuix: Sergi Moreso

petit62girafa

NATURA

La girafa

És l’animal terrestre més alt i el remugant més gros del planeta, i ha evolucionat d’una manera sorprenent per poder-se alimentar en un entorn força complicat. Viatgem a Àfrica per descobrir tots els seus secrets!
petit62oglala

CÒMIC / SEARCHING THE OGLALAS

Pacte entre tribus

En el viatge de retorn des de San Francisco, el tren en què viatgen en Tunweya i la Maureen pateix una bona sotragada: algú els ataca! Però l'oglala no sembla que estigui gaire preocupat...

Text: Oriol Canosa / Dibuix: Jordi Sunyer