Revista

petit76portada
Petit SÀPIENS núm. 76. Març 2024

La noia que estimava les papallones

En aquest número
petit76merianA

DOSSIER

La noia que estimava les papallones

Ara fa quatre-cents anys, estava mal vist que les dones aprenguessin coses noves, però la Maria Sibylla Merian no es va arronsar. Va estudiar dues-centes espècies d'insectes, va esdevenir l'artista de naturalesa més celebrada del seu temps i va ser la primera dona europea que va fer una expedició científica a l'Amèrica del Sud! Veureu que totes les protagonistes d'aquest número són femenines. Així celebrem el 8 de març, Dia Internacional de les Dones. Salut!

Text: Àlex Novials / Il·lustracions: Namibia Coronado

petit76horazero

CÒMIC / HORA ZERO

Papallones i borinots

L'Aramis, l'Home mosquit, vol aprofitar la seva mida minúscula per robar una de les obres mestres que la Maria Sibylla Merian ha pintat a la selva. No compta que els agents d'Hora Zero, l'Uma i en Philippe, el perseguiran a lloms d'un insecte rapidíssim!

Text: Sebastià Roig / Dibuixos: Toni Benages

petit76hedylamarr

TECNOLOGIA

Una estrella molt brillant

L'actriu Hedy Lamarr es va fer mundialment famosa per la seva bellesa i el seu talent per la interpretació, però també l'apassionava la tecnologia. Se li va acudir un sistema per guiar els torpedes dels submarins de manera teledirigida!

Il·lustracions: Andrea Cingolani

petit76aunir

CÒMIC / AUNIR

Toquem el dos!

La colla de l'Aunir aprofita el rebombori que han provocat els guerrers ibers per fugir del campament romà amb el seu botí sense que els guàrdies se n'adonin. Els invasors es quedaran amb un bon pam de nas!

Guió i dibuix: David Parcerisa

petit76malala

ACTIVISME

Llibres sí, bales no!

Us imagineu que algú volgués matar-vos pel sol fet d'anar a l'escola? Això és el que li va passar a la Malala Yousafzai, una nena pakistanesa. Va haver de plantar cara a tot un exèrcit... perquè volia estudiar! Anys després, el Premi Nobel de la Pau va reconèixer la seva valentia.

Il·lustracions: Marina Buxó

petit76jove

CÒMIC / JOVE SÀPIENS

Hora de menjar

El nostre amic prehistòric alimenta tots els seus amics animals, i ells deixen un regalet una mica pudent... però tot acaba bé, perquè la natura segueix el seu cicle!

Guió i dibuix: Sergi Moreso

petit76habilis

HABILIS

Líquids amb superpoders

Si mirem al voltant amb ulls desperts, podem descobrir fenòmens que semblen màgics. És el cas d'alguns líquids que es comporten d'una manera ben curiosa: els fluids no newtonians.

Text: Sònia Casas / Il·lustració: Getty

petit76oglala

CÒMIC / SEARCHING THE OGLALAS

Decisions per majoria

Les pioneres comencen a bastir la seva nova ciutat a la vall de Yosemite, i projecten un edifici ben gros que els serveixi per reunir-se en assemblea. En Tunweya creu que ho tindran difícil per posar-se d'acord, perquè són moltes... però elles no pensen el mateix!

Text: Oriol Canosa / Dibuix: Jordi Sunyer