Revista

petit 68 portada
Petit SÀPIENS núm. 68. Juny 2023

Les meravelles del Modernisme

En aquest número
petit 68 modernisme

DOSSIER

El modernisme català

Segur que coneixeu les creacions genials d'Antoni Gaudí, oi que sí? Gent de tot el món visita casa nostra per admirar els resultats de la seva creativitat il·limitada, com el drac del Park Güell que hem posat a la portada. Aquest mes viatgem fins a la seva època per esbrinar com és que Catalunya va esdevenir un dels fars principals del modernisme a Europa.

Text: Àlex Novials / Il·lustracions: Cristina Bueno

petit 68 hora zero

CÒMIC / HORA ZERO

Bastides i guix

La Garsa ha viatjat a la Barcelona de l'any 1897 per robar els plànols de la Sagrada Família. Es pensa que en traurà una bona picossada, quan els vengui a un col·leccionista! Però, per sort, l'Uma i en Philippe estan a l'aguait. Es fan passar per treballadors i conversen amb Gaudí per neutralitzar les males arts de la lladregota...

Text: Sebastià Roig / Dibuixos: Toni Benages

petit 68 cuju

ESPORT

Futbol a la Xina antiga

Fa més de vint-i-dos segles, al llunyà Orient ja hi havia gent donant cops de peu a una pilota. Us presentem el cuju, un esport que requeria molta habilitat i que es va convertir en un dels passatemps preferits dels xinesos.

Il·lustracions: Eider Santos

petit 68 aunir

CÒMIC / AUNIR

Mesures desesperades

L'Aunir i l'Irureles segueixen atrapades al campament romà, però no perden l'esperança de complir la missió que les ha portat fins allà. Sembla que la líder ibera s'ha empescat un pla arriscat...

Guió i dibuix: David Parcerisa

petit 68 sutton hoo

EDAT MITJANA

Un tresor inesperat

Us expliquem com un arqueòleg autodidacte va fer la troballa més increïble de la història d'Anglaterra: l'enterrament d'un noble de fa 1.450 anys, dins d'un vaixell farcit d'objectes riquíssims!

Il·lustracions: ICRA Art

petit 68 jove sap

CÒMIC / JOVE SÀPIENS

Canvi de papers

El nostre amic prehistòric i el seu company inseparable no es cansen mai d'inventar-se nous jocs per passar-s'ho d'allò més bé. En aquesta ocasió han tingut una pensada molt original!

Guió i dibuix: Sergi Moreso

petit 68 habilis

HABILIS

Com funcionen les impressores 3D?

Us proposem un experiment per entendre el funcionament d'aquestes màquines, capaces de crear objectes amb volum a partir de les instruccions que els dona un ordinador!

Text: Sònia Casas / Il·lustració: Getty

petit 68 medusa

NATURA

Meduses, bellesa mortífera

Quan apareixen a l'aigua mentre som a la platja ens fan la guitza, perquè n'hi ha moltes que piquen i gairebé sempre arriben en grans grups... Però, com qualsevol altre ésser viu, aquests organismes fascinants tenen una funció important en l'ecosistema marí!
petit 69 oglala

CÒMIC / SEARCHING THE OGLALAS

Una nova lliçó

El general Custer no només és més aviat curt de gambals... també és força masclista, i no entén que un grup de dones puguin viatjar cap a l'oest en caravana sense que les acompanyi cap home! Quan posa en dubte que sàpiguen trobar menjar, s'enduu un bon moc. No n'aprèn mai, aquest home!

Text: Oriol Canosa / Dibuix: Jordi Sunyer