Revista

petit72portada
Petit SÀPIENS núm. 72. Octubre-Novembre 2023

La Guerra Civil

El conflicte que ha marcat la nostra història

En aquest número
petit72comic

Les arrels del conflicte

Repassem amb un còmic de vuit pàgines tots els problemes i les desigualtats que provenien del segle XIX, i que al primer terç del XX van provocar una situació molt explosiva.
petit72republica

La Segona República

L'arribada d'aquesta nova etapa política va provocar una gran onada d'entusiasme entre la gent. Però no tothom hi estava d'acord: bona part dels militars van conspirar per enderrocar per la força el govern escollit democràticament.
petit72bombes

Temps molt difícils

La guerra va ser sagnant i molt llarga: va durar gairebé tres anys. Els combats van ser duríssims, i els civils de la rereguarda van patir uns bombardejos terribles per part dels avions de l'Alemanya nazi i la Itàlia feixista, aliats dels franquistes.
petit72dones

Dones de la república

Durant aquell període, les dones van poder votar per primera vegada i van fer un pas endavant en molts àmbits. També hi va haver milicianes que van combatre al front!
petit72bandols

Dos bàndols molt diferents

Mentre que els franquistes anaven tots a l'una, dins del bàndol republicà hi va haver moltes picabaralles. Els anarquistes, els socialistes i els comunistes tenien maneres diferents de veure les coses, i en alguns casos fins i tot van arribar a les mans...
petit72ebre

La batalla de l'Ebre

El darrer gran xoc militar va tenir lloc a Catalunya. La república va intentar una maniobra desesperada per frenar els franquistes. Van ser cent quinze dies de combats brutals, on van combatre nois molt joves!
petit72exili

El drama de l'exili i la dictadura franquista

Després de la derrota final, moltes persones van témer per la seva vida i van marxar cap a França per fugir dels vencedors. No anaven errats, perquè Franco va castigar amb duresa tots els que se li havien oposat, i va manar amb mà de ferro durant trenta-sis anys.
petit72xifres

La guerra en xifres

Al centre de la revista trobareu un desplegable que recull les dates clau, les xifres del conflicte, com va evolucionar el front sobre el mapa i com s'equipaven els soldats, a més de dos dels ginys més decisius de la guerra: els bombarders italians i els tancs soviètics.
petit72segonaguerra

La Segona Guerra Mundial

Quan el feixisme havia atacat la república, les democràcies europees van fer la vista grossa... però poc després va arribar el seu torn. Després de provar les seves armes a Espanya, els dictadors Hitler i Mussolini van voler conquerir el continent!
petit72espais

Suplement especial

A més, la revista va acompanyada d'un suplement de trenta-sis pàgines que us convida a descobrir els millors espais de la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica. Hi trobareu tots els detalls pràctics per visitar en família una pila de museus, espais històrics i paisatges. Aquests indrets us ajudaran a entendre millor diversos aspectes de la guerra!