Revista

petit56portada
Petit SÀPIENS núm. 56. Juny 2022

L'esplendor del romànic

En aquest número
petit56romanic

DOSSIER

L'esplendor del romànic català

Ara fa mil anys, en plena edat mitjana, va aparèixer una nova manera de fer art, que es va dedicar principalment a construir esglésies i decorar-les amb escultures i pintures. El naixement del nostre país va coincidir amb l'època del romànic, i per això els poderosos van encarregar una pila d'obres mestres úniques al món. Us ensenyem com treballaven els artesans!

Text: Àlex Novials / Il·lustracions: Anna Mongay

petit56horazero

CÒMIC / HORA ZERO

Una visita al MNAC

El youtuber Jim Fluencer està empipat perquè no l'han agafat per sortir en una pel·lícula... i se li ha acudit una idea terrible per venjar-se, amb una pistola de rajos del Doctor Polimorf! Per sort, l'Uma i en Philippe estan a l'aguait per frustrar els seus plans.

Text: Sebastià Roig / Dibuixos: Toni Benages

petit56polinesis

EXPLORACIÓ

Navegants sense por

A bord de canoes a vela elaborades de manera totalment artesanal, els antics polinesis van colonitzar les illes més remotes de l'oceà Pacífic. Veniu a veure com s'ho feien per orientar-se!

Il·lustracions: Enric Ejarque

petit56aunir

CÒMIC / AUNIR

Amb un pam de nas

En Lauribas i en Sensemenisken, companys de la colla de l'Aunir, s'han quedat parats quan han vist desaparèixer el seu presoner. Corren muntanya avall... i descobreixen una cosa que no s'esperaven!

Guió i dibuix: David Parcerisa

petit56tennis

ESPORT

La reina de la pista

La Billie Jean King no només va ser una gran campiona de tennis, sinó que també va lluitar de manera incansable per aconseguir la igualtat de sexes en el seu esport!

Il·lustracions: Alba Pocurull

petit56jovesapiens

CÒMIC / JOVE SÀPIENS

Una mica de tranquil·litat

Fer una becaina al mig del bosc pot ser una tasca complicada. Per sort, el nostre amic prehistòric té força mà esquerra amb els animalons...

Guió i dibuix: Sergi Moreso

petit56rembrandt

ART

'La ronda de nit'

L'holandès Rembrandt van Rijn ja era un pintor famós quan el 1640 li van encarregar un quadre monumental. Us expliquem tres curiositats d'aquesta obra mestra!
petit56cranc

NATURA

El cranc fantasma

Us presentem el crustaci més ràpid del món, que s'ha adaptat a viure en les platges d'aigües càlides d'arreu del món, i alguns dels seus cosins tropicals.
petit56oglala

CÒMIC / SEARCHING THE OGLALAS

Els habitants més antics del país

En Tunweya viatja en tren cap a San Francisco, i té una conversa amb un company de vagó que creu tenir les coses molt clares. Com sempre, l'indi de les planures ens demostra que tot es pot veure d'una altra manera!

Text: Oriol Canosa / Dibuix: Jordi Sunyer