Revista

Portada PETIT SÀPIENS 9
Petit SÀPIENS núm. 9. Juliol 2018

Els viatges de Marco Polo

En aquest número
Aventures Marco Polo (Il·lustració del número 9 del Petit SÀPIENS)

Dossier

Les aventures de Marco Polo

El recorregut d'un gran viatger

A l'edat mitjana, els camins estaven plens de perills i molt poca gent s'atrevia a marxar del lloc on havia nascut. Però el jove Marco Polo no tenia gens de por. Quan tenia 17 anys, va acompanyar el seu pare i el seu oncle en un llarguíssimn viatge fins a la Xina. Van trigar quatre anys a arribar-hi i van viure una pila d'aventures emocionants. Els voleu acompanyar? Som-hi!

Text: Àlex Novials / Il·lustracions: Gisel Fust

Recorregut que va realitzar Marco Polo (Il·lustració del número 9 del Petit SÀPIENS)

Dossier

Quatre anys de viatge fins a l'altra punta del món

Quines rutes va seguir fins arribar a la Xina?

Amb vaixell, a peu i amb camell, Marco Polo va travessar Àsia fins a la Xina, i molts anys després va tornar per explicar-ho. En aquest mapa podeu veure l'itinerari aproximat que va seguir. 

Il·lustracions: Gisel Fust

Meravelles de la Xina (Il·lustració del número 9 del Petit SÀPIENS)

Dossier

Meravelles de la Xina

T'expliquem què va descobrir Marco Polo a Àsia

A en Marco el fascinaven els invents xinesos i totes les coses que veia als mercats, moltes encara desconegudes a Europa: la pólvora, la brúixola i la impremta, els estels voladors, el carbó mineral, el rellotge d’aigua, l’ombrel·la, el paper... 

Il·lustracions: Gisel Fust

'El llibre de les meravelles' (Il·lustració del número 9 del Petit SÀPIENS)

Dossier

'El llibre de les meravelles'

La vida de Marco Polo recollida en una obra

Poca gent ha viscut una vida tan plena, s'ha enfrontat a tants perills o ha vist tanta esplendor com Marco Polo. Sort que ho va explicar tot fil per randa! Gràcies a la seva curiositat i a l'actitud oberta davant les altres cultures, els europeus van descobrir un món exòtic i fascinant. 

Il·lustracions: Gisel Fust

Hora Zero, Terra de joies

Còmic / Hora Zero

Terra de joies

Uns lladres intenten robar els diamants de Marco Polo i els seus acompanyants. Els agents Uma i Philippe viatjaran en el temps per evitar-ho i aconseguir que el mercader venecià acabi amb èxit el seu viatge

Guió: Sebastià Roig / Dibuix: Toni Benages i Gallard

La ciutat grega d'Empúries

Catalunya medieval

Descobrim Empúries

Visitem els jaciments arqueològics de grecs i romans

Empúries és un dels jaciments arqueològics més bonics de Catalunya. No hi ha dubte que els antics grecs i romans van tenir una bona vista! Van triar un lloc preciós, ben bé al davant del mar, per fundar-hi una ciutat. Si hi aneu, podreu descobrir com era la vida fa més de 2.000 anys. 
European Balloon Festival

Experiència

La gran festa del globus

Pujar fins al cel ara és possible

Igualada és la capital de l'Anoia, sí, però, a més, fa anys que també s'ha convertit en la capital... dels globus aerostàtics! Si voleu viure l'experiència d'enlairar-vos dins d'una cistella voladora, no us perdeu l'European Balloon Festival, que se celebra del 12 al 15 de juliol. 
Còmic Bu i Ag, Petit Sàpiens 9

Còmic

Bú i Ag, els zombis i la història cadàver

En aquest capítol, el poble s'aixeca contra Juli Cèsar

Juli Cèsar mana que qui compri llaminadures li haurà de donar la meitat com a impost. Una decisió injusta que fa que la gent surti al carrer per queixar-se i reinvidicar els seus drets. 

Trepax

Gaig blau

Natura

El retorn del gaig blau

L’ocell que fa parada als aiguamolls de l’Empordà

El gaig blau és un ocell molt aventurer. Neix a Europa, però cada any a finals d'estiu fa un viatge llarguíssim fins a l'altra punta d'Àfrica per passar-hi l'hivern. A casa nostra hi torna els darrers dies d'abril, i l'hem pogut veure als aiguamolls de l'Empordà! 
L'Observatori d'Albanyà

Astronomia

L'univers com no l'heu vist mai

Mirem el cel de nit als afores de la ciutat

Galàxies en espiral, nebuloses de colors, planetes llunyans... La riquesa del firmament és infinita. Però no es pot veure bé des de qualsevol lloc: cal marxar lluny de les ciutats i dels seus llums. A l'Observatori d'Albanyà tenen un cel ben net i un telescopi capaç de fer-nos tocar les estrelles! 
Searching for the Oglalas, Petit Sàpiens

Còmic / Searching for the Oglalas

Searching for the Oglalas

Els Oglalas podien saber quan venia un ramat de búfals només escoltant el terra. En aquest capítol, Tunweya reflexiona sobre civilizacions passades

Oriol Canosa Jordi Sunyer