Revista

petit65portada
Petit SÀPIENS núm. 65. Març 2023

Elisabet I d'Anglaterra

En aquest número
petit65elisabet

DOSSIER

Elisabet I d'Anglaterra

Ara fa 464 anys, va pujar al tron anglès una noia que tot just en tenia vint-i-cinc. No ho va tenir gens fàcil, perquè en aquell temps la societat era molt masclista. Però va governar amb intel·ligència, va expandir una gran xarxa comercial a tot el planeta i va fer front a uns enemics temibles! I encara tenia temps per sortir a cavalcar i anar al teatre... Veureu que totes les protagonistes d’aquest número són femenines. Així celebrem el 8 de març, Dia Internacional de les Dones. Salut!

Text: Àlex Novials / Il·lustracions: Sara Ureña

petit65horazero

CÒMIC / HORA ZERO

La reina i el pirata

Aramis, el mosquiter boig, vol robar l’espasa ceremonial dels monarques anglesos aprofitant que la reina Elisabet ha de nomenar cavaller el corsari Francis Drake. I té un bon truc secret per aconseguir-ho! Per sort, l’Uma i en Philippe estan a l’aguait i no estan disposats a permetre que se surti amb la seva...

Text: Sebastià Roig / Dibuixos: Toni Benages

petit65cniac

REPORTATGE

Feu sentir la vostra veu!

Les nenes i els nens d’avui sereu els ciutadans de demà: seria molt interessant que els adults tinguessin en compte la vostra opinió sobre tota mena d’assumptes que us afecten, no trobeu? Doncs precisament per això ha nascut el Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya, un espai de trobada obert a tots i totes... Participeu-hi!
petit65aunir

CÒMIC / AUNIR

Un nou equip

En Lauribas i en Sensemeniken fan front al grup d’ibers que els ha pres el presoner romà. Però aleshores s’adonen que el ric comerciant s’ha escapolit... i que un dels membres de la seva banda tampoc no hi és!

Guió i dibuix: David Parcerisa

petit65fossey

CIÈNCIA

Salvar els goril·les

Dian Fossey es va passar catorze anys a la selva per estudiar aquests grans primats. Amb molta paciència i amor, va esdevenir un membre més de la seva família. I, gràcies a la seva feina, la percepció dels goril·les que tenia la gent –i també els científics!– va canviar totalment.

Il·lustracions: Maria Miró

petit65jovesap

CÒMIC / JOVE SÀPIENS

Menjar ràpid

Us heu parat a pensar mai com es va inventar l’ou ferrat? Aquest mes, el nostre amic prehistòric ens en dona una pista...

Guió i dibuix: Sergi Moreso

petit65hildegarda

EDAT MITJANA

La gran sàvia medieval

Us presentem una de les dones més increïbles de l’edat mitjana. Hildegarda de Bingen va aprofitar al màxim els vuitanta-un anys que va viure: va ser abadessa d’un monestir, escriptora, compositora musical, naturalista, metgessa... i va tenir unes visions extraordinàries!

Il·lustracions: Anna Payán

petit65oglala

CÒMIC / SEARCHING THE OGLALAS

Un pla quadriculat

El general Custer presenta el seu nou pla a en Tunweya. Està absolutament convençut que és la manera més intel·ligent d’atrapar la tribu dels Oglala, aquests indis esmunyedissos que no aconsegueix localitzar a les planures.

Text: Oriol Canosa / Dibuix: Jordi Sunyer