Revista

petit67portada
Petit SÀPIENS núm. 67. Maig 2023

Caravanes cap a l'oest!

En aquest número
petit67caravanes

DOSSIER

Caravanes cap a l'oest!

A mitjan segle XIX, moltes famílies van emprendre un camí ple d’incomoditats i de perills per instal·lar-se als territoris encara salvatges de l’Oest nord-americà. Us imagineu passar-vos mig any en ruta, carregats amb totes les coses necessàries per començar una nova vida? Era un viatge duríssim i perillós, però per als que aconseguien arribar al final, la recompensa valia la pena. Au, va, que pugem al carro per acompanyar-los!

Text: Àlex Novials / Il·lustracions: Guibo

petit67horazero

CÒMIC / HORA ZERO

Aigua tèrbola

En Sigmund i l’Etta han viatjat a l’any 1836 per guanyar una juguesca i fer-se d’or. Volen impedir que una caravana de pioners arribi fins a Califòrnia amb un pla malvat. Però, per sort, l’Uma i en Philippe estan a l’aguait i no estan disposats a permetre que se surtin amb la seva...

Text: Sebastià Roig / Dibuixos: Toni Benages

petit67egipte

ANTIC EGIPTE

La primera vaga de la història

Quan els artesans que construïen les tombes dels faraons van deixar de rebre el seu sou, van decidir que no treballarien més! Viatgem a l’Antic Egipte per veure com va anar aquella aturada històrica.

Il·lustracions: Agustí Sousa

petit67aunir

CÒMIC / AUNIR

Un gir inesperat

Quan semblava que ja no es podia embolicar més la troca, en Cessiòneles, el cap del poblat de l’Aunir, arriba al campament romà. Ell vol ajudar els invasors, però sembla que hi ha anat per llana i ha tornat esquilat...

Guió i dibuix: David Parcerisa

petit67saxo

MÚSICA

La revolució del saxòfon

Ara fa cent vuitanta-dos anys, Adolphe Sax va donar una forma molt especial a un tub de coure. Així va aconseguir un instrument amb una veu greu i molt intensa, que al segle XX va esdevenir molt popular!

Il·lustracions: Elizabeth Sanduvete

petit67jovesapiens

CÒMIC / JOVE SÀPIENS

Els perills de les profunditats

El nostre amic prehistòric gaudeix d’un bany relaxant en les aigües d’un llac, quan de sobte alguna cosa li crida l’atenció. Ai ai ai, què hi deu haver allà baix?

Guió i dibuix: Sergi Moreso

petit67habilis

HABILIS

Intel·ligència artificial

Heu provat de fer alguna pregunta al ChatGPT? Les respostes impressionen! Us expliquem com s’ho fan les màquines per aprendre i ser cada vegada més llestes.

Text: Sònia Casas / Il·lustració: Getty

petit67oglala

CÒMIC / SEARCHING THE OGLALAS

Una nova lliçó

La Maureen presenta la Jane al seu pare, el general Custer. És la líder d’una caravana de dones intrèpides que viatgen cap a l’oest. Quan el general hi fica cullerada, en surt escaldat... No n’aprèn mai, aquest home!

Text: Oriol Canosa / Dibuix: Jordi Sunyer