Revista

Portada Petit Sàpiens 5
Petit SÀPIENS núm. 5. Març 2018

Astronautes. La conquesta de l'espai

En aquest número
Fins a l'infinit i més enllà! (Il·lustració del número 5 del Petit SÀPIENS)

Dossier

Fins a l'infinit i més enllà!

Us expliquem la immensitat de l'espai, què hi ha a l'univers i com es va formar

A l'espai, encara que cridis no et sent ningú, perquè no hi ha aire. És gairebé buit! L'espai exterior comença a uns 100 km per sobre de la superfície de la Terra, on acaba l'atmosfera. Com que hi falta l'aire, la llum del Sol no s'escampa, i per això no es veu un cel blau, sinó una immensa estensió negra puntejada d'estels. Fins allà viatgen els astronautes en les seves missions. Voleu conèixer tots els detalls del seu equipament i la història de l'arribada de l'home a la Lluna? Us ho expliquem amb tots els ets i uts! 

Text: Àlex Novials / Il·lustracions: Xavier Mula

Els primers astronautes (Il·lustració del número 5 del Petit SÀPIENS)

Dossier

Els primers astronautes

Com va ser la cursa per arribar a l'espai?

El segle passat, la tecnologia va avançar moltíssim i va poder fer realitat el somni de viatjar cap a les estrelles. La Unió Soviètica i els Estats Units van començar una cursa frenètica per veure qui era el primer a conquerir l’espai. T'expliquem com van ser les primeres expedicions i veurem com alguns dels protagonistes són molt animals!

Text: Àlex Novials / Il·lustracions: Xavi Mula

L'Apollo 11 a la Lluna (Il·lustració del número 5 del Petit SÀPIENS)

Dossier

L'Apollo 11 a la Lluna

L'arribada de l'home al satèl·lit de la Terra, pas a pas

“Una petita passa per a un home, un salt gegant per a la humanitat”, va dir Neil Armstrong quan va trepitjar la Lluna. Juntament amb els seus companys Buzz Aldrin i Michael Collins, van formar l'expedició que va trepitjar per primera vegada la Lluna. La missió va durar exactament 8 dies, 3 hores, 18 minuts i 35 segons... i havia estat tot un èxit!

Text: Àlex Novials / Il·lustracions: Xavi Mula

Fem un volt per l'espai! (Il·lustració del número 5 del Petit SÀPIENS)

Dossier

Fem un volt per l'espai!

Prepareu el vostre vestit d'astronauta per fer un tomb per l'univers

Sortir a l’espai és un repte molt seriós. No hi ha aire per respirar. Hi fa un fred que pela, però la llum del Sol et pot cremar en un instant. I a més, l’ambient és ple de radiacions perilloses: raigs X d’alta energia, raigs gamma i raigs còsmics que arriben des d’estrelles llunyanes.

Text: Àlex Novials / Il·lustracions: Xavi Mula

Viure en òrbita no és fàcil! (Il·lustració del número 5 del Petit SÀPIENS)

Dossier

Viure en òrbita no és fàcil!

Sovint, acostumar-se a la vida sense gravetat és una feina complicada per als astronautes

La vida de l'astronauta dins de l'Estació Espacial Internacional és molt diferent a la que tenim a la Terra. Els hàbits de dormir, de menjar, de treballar o de fer exercici canvien totalment. Per això és habitual que després els costi acostumar-se de nou a viure entre els terrícoles.

Text: Àlex Novials / Il·lustracions: Xavi Mula

Arribarem a viure a Mart?

Dossier

Arribarem a viure a Mart?

Us plantegem com seria instal·lar-se al planeta vermell

Hi ha moltíssims llibres i pel·lícules de ciència-ficció que han imaginat què passaria si els humans arribessin a habitar en altres planetes de la galàxia. Ara els científics estudien com podem fer possible la colonització de Mart, el planeta vermell. 
Basar galàctic

Dossier

Basar galàctic!!!

Convertiu la vostra habitació en una autèntica estació espacial

Si us apassionen els astronautes, els planetes i les estrelles, us convidem a fer un cop d'ull a la nostra selecció de joguines i estris que permeten gaudir de l'espai sense sortir de la Terra.
Còmic Hora Zero Astronautes

Còmic / Hora Zero

Astronauta amb quatre potes

Els lladres Sigmund Hyde i Etta Summer volen robar la Xernushka, la gossa astronauta, per vendre-la com una mascota de luxe. Com s'ho faran els agents d'Hora Zero per evitar aquest cronodelicte?

Guió: Sebastià Roig / Dibuix: Toni Benages i Gallard

Ermessenda Petit Sàpiens (Il·lustració del número 5 del Petit SÀPIENS)

Catalunya medieval

Ermessenda, la dona més poderosa de la nostra història

La comtessa va manar tant com va poder en uns temps molt convulsos

Us imagineu una dona que mana molt, moltíssim, en un món d’homes, en plena edat mitjana? Envoltada de guerrers poderosos i de nobles cobdiciosos, la comtessa Ermessenda de Carcassona va regir durant tres generacions el Casal de Barcelona. Va ser una dona molt decidida, que va mostrar una gran capacitat per a governar i que no es va deixar trepitjar mai per ningú.

I·lustracions: Iratxe López

Machu-Picchu, la joia arquitectònica de l'imperi Inca

Experiències

Les 7 meravelles del món

Els indrets imprescindibles per visitar al nostre planeta

Hem demanat a set professors d’història que d’entre tots els països del món i de totes les èpoques de la història, escullin, el seu monument favorit. Aquests són els indrets que heu de visitar si voleu al·lucinar com Indiana Jones... però caldrà que aneu a tots els racons del planeta!

I·lustracions: Neruuu

Narcís Monturiol va salvar en Bú i Ag amb el seu submarí al número 5 de la revista

Còmic / Bú i Ag

Els zombis i la història cadàver

Una forta tempesta ha agafat desprevinguts la Bú i l'Ag. Per sort, Narcís Monturiol apareix amb el seu submarí 'Ictíneo' i els ofereix aixopluc. Serà suficient per refugiar-se de la pluja

Trepax

Animals verinosos

Natura

Els animals més verinosos del nostre país

Les cinc espècies terrestres amb el verí més potent

Hi ha molts animals, com l'escurçó pirinenc o l'escorpí groc, que utilitzen el verí per caçar les seves preses i, si els molestem, ens poden picar per defensar-se. T'expliquem de quins animals es tracta i de quins efectes causen les seves picades. Alerta, perquè provoquen una coïssor intensa i molts altres símptomes molestos...
Tomàquet

Nutrició

5 coses que no sabies del tomàquet

Descobrim alguns dels secrets d'un dels fruits indispensables de la nostra dieta

Us heu preguntat mai què fariem si ens quedéssim de sobte sense tomàquets per sucar el pa? Quin daltabaix, oi? Doncs fins no fa gaires segles, la majoria d’europeus pensaven que aquella planta arribada d’Amèrica era verinosa... i que només servia per fer bonic!
Oglalas Petit Sàpiens 5

Còmic / Searching for the Oglalas

Searching for the Oglalas

La Tunweya té una idea entremaliada per evitar les petjades de fang

El general tem que els Oglalas vegin les petjades dels seus cavalls i fugin espantats. Davant d'aquesta situació, la Tunweya sembla haver tingut una bona pensada... Però només ho sembla. Practiqueu el vostre anglès amb les seves divertides aventures!

Oriol Canosa i Jordi Sunyer