Revista

petit53portada
Petit SÀPIENS núm. 53. Març 2022

Ada Lovelace, la primera informàtica

En aquest número
petit53adalovelace

DOSSIER

La primera informàtica

Ada Lovelace va aprendre a estimar les matemàtiques des de ben petita, i quan es va fer gran va demostrar que tenia un talent especial: li deien l’encantadora de números. Era tan espavilada que va ser capaç de preveure els usos que tindria la informàtica... cent anys abans que s’inventés el primer ordinador! Això sí que és tenir vista, eh? Veureu que totes les protagonistes d’aquest número són femenines, per celebrar el Dia Internacional de les Dones!
petit53adacomic

CÒMIC

L'encantadora de números

Com que tenia una salut molt delicada, l’Ada va estudiar a casa amb diversos professors. I, quan es va fer gran, va continuar aprenent al costat d’algunes de les ments més brillants del seu temps. Per a ella, els números no tenien cap secret: així va poder idear el primer algoritme per donar instruccions a una màquina de calcular automàtica!

Guió i dibuixos: Jordi Bayarri

petit53sayyidaalhurra

EDAT MODERNA

Sayyida al-Hurra, la reina pirata

Aquesta dona que va viure fa cinc-cents anys va trencar tots els esquemes de la seva època... i de la seva societat! Intel·ligent i decidida, va arribar a controlar un regne propi a la ciutat de Tetuan, i es va convertir en la gran dama de la pirateria a l’estret de Gibraltar!

Il·lustracions: Elisa Ancori

petit53aunir

CÒMIC / AUNIR

I aquests, qui són?

Mentre la líder guerrillera es prepara per anar a exigir el rescat del seu captiu als romans, una altra colla d’ibers l’espien de lluny... Què deuen voler, aquesta gent?

Guió i dibuix: David Parcerisa

petit53nalininadkarni

ECOLOGIA

Nalini Nadkarni, l'amiga dels arbres

L’amor pels boscos l’acompanya des de ben petita. Durant quaranta anys s’ha dedicat a estudiar els arbres arreu del món, penjada d’una corda. Ara impulsa iniciatives perquè tothom tingui ben clara la necessitat de cuidar la natura!

Il·lustracions: Silvia Rossini

petit53jovesapiens

CÒMIC / JOVE SÀPIENS

On és el mamut?

El jove sàpiens no està gaire d’acord que els caçadors de la tribu persegueixin els pobres mamuts, però ha tingut una bona pensada per despistar-los...

Guió i dibuix: Sergi Moreso

petit53suricata

NATURA

El suricata

Aquest animaló tan simpàtic viu al desert del Kalahari, a la punta sud d’Àfrica. Els seus clans acostumen a tenir entre deu i trenta individus, però les famílies més grans poden agrupar fins a cinquanta membres... i són experts a treballar en equip!
petit53oglala

CÒMIC / SEARCHING FOR THE OGLALAS

Una nova visió

Després de tants mesos vivint amb els soldats nord-americans a les planures, en Tunweya té ganes de visitar una gran ciutat. Pensa que potser la gent que hi viu serà una mica diferent!

Text: Oriol Canosa / Dibuix: Jordi Sunyer