Personatges

El Timbaler del Bruc, un noiet llegendari

Fa poc més de 200 anys, els soldats francesos volien conquerir tota la península Ibèrica. Prop de les muntanyes de Montserrat, va néixer una llegenda que encara es recorda: la d'un vailet que va foragitar l'enemic amb el so d'un tambor!

1 Napoleó a l'atac
Napoleó Bonaparte a la conquesta d'Europa
Napoleó Bonaparte a la conquesta d'Europa Max Saladrigas

Napoleó Bonaparte manava un dels millors exèrcits del món del seu temps, i li agradava molt fer-lo servir! Havia aconseguit ser l’emperador de França quan tenia només 35 anys i la seva intenció era derrotar tots els seus enemics. I mireu que en tenia una pila! Estava barallat amb anglesos, portuguesos, italians, holandesos, austríacs, prussians, russos i tothom qui posava pegues a la seva ànsia de conquerir Europa sencera, de punta a punta!

La família al poder
L’any 1808 va aconseguir que el rei espanyol, Ferran VII, s’avingués de mal grat a deixar el tron buit. I aleshores, Napoleó hi va posar el seu germà. Quina barra, oi? Es deia Josep, però la gent l’anomenava Pepe Botella perquè creien que li agradava molt beure! A la majoria dels espanyols tot això no els va fer gaire gràcia, i als catalans tampoc. Sobretot, la gent estava farta d’haver de pagar l’estada als soldats que els venien a envair. A sobre els havien de donar menjar i allotjament! A la ciutat de Barcelona, per exemple, hi van arribar 5.500 soldats i 1.800 cavalls. Teòricament, havien de quedar-s’hi tres dies abans de seguir el seu camí, però van aprofitar per ocupar per sorpresa les fortificacions de la Ciutadella i el castell de Montjuïc!

2 Ja n'hi ha prou!
Les muntanyes de Montserrat prop del Bruc
Les muntanyes de Montserrat prop del Bruc

La gent n’estava tipa i a Manresa va saltar l’espurna que va encendre la revolta. El dijous 2 de juny de 1808 era dia de mercat, quan va arribar a la plaça un carro ple de documents oficials francesos. Un espardenyer va encendre una foguera a la plaça i un grup de manresans van convertir tots els papers en cendra. Quan els invasors se’n van assabentar, però, no els va fer cap gràcia. A Manresa sabien que els soldats vindrien a picar-los la cresta i no van perdre el temps...

Tots cap al Bruc!
Els manresans van cridar el sometent, una mobilització extraordinària que només es feia en ocasions de gran perill. El 5 de juny, aquells voluntaris, armats com podien, es van aplegar a Can Massana, prop de Montserrat. Creien que en aquell indret estratègic podrien aturar els enemics. Hi van acudir reforços d’altres pobles del Bages i de l’Anoia. Per sort, també els van anar a ajudar alguns soldats contraris als francesos, de la guarnició de Barcelona i de Lleida. Tots plegats van preparar les defenses i es van amagar darrere dels matolls. Eren uns dos mil homes, la majoria inexperts, però força empipats!

3 Una pluja de bales
Un timbaler de llegenda
Un timbaler de llegenda Max Saladrigas

L’endemà, quan van arribar els primers soldats francesos, els van agafar desprevinguts. La tempesta de foc els va obligar a dispersar-se per la muntanya. Enmig de la batalla, que va durar unes quantes hores, van arribar un centenar d’homes de la vila de Santpedor. Un d’ells duia un timbal, i aquest és l’origen de la llegenda. Es diu que els francesos, en sentir el soroll del tambor amplificat per l’eco de les muntanyes, van creure que s’acostava un gran exèrcit i van fugir esparverats cames ajudeu-me! El cert, però, és que va ser l’atac per sorpresa el que va desorganitzar aquells 3.800 combatents experts.

Dues victòries inesperades
Molts francesos van caure i la resta es van retirar. Hi van tornar el 14 de juny, però els van tornar a derrotar al mateix lloc. Malgrat aquells èxits, Manresa va ser saquejada i incendiada, i la Guerra del Francès encara va durar sis anys més. Quin desastre!

Subscriu-t'hi

petit77portada

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't al Petit SÀPIENS (si és que encara no ho has fet). Puja amb nosaltres a la màquina del temps!

Subscriu-t'hi

T'agradaria viatjar en el temps?

Inscriu-te al butlletí i t'enviarem totes les novetats al teu correu!