Personatges

Els primers superherois

Voleu saber qui van ser els avantpassats de Superman i Batman?

El 1929, els Estats Units van caure en una gran crisi econòmica que va deixar moltíssimes famílies sense ni un ral. La vida era molt difícil i la gent volia distreure’s sense gastar-se gaires diners. Per això es van fer molt populars les revistes barates i els còmics que sortien als diaris. En aquelles històries, herois de fantasia solucionaven tots els problemes del món... i els dolents sempre perdien! Aquests d’aquí són els cinc avantpassats dels superherois que tots coneixem.

1 El Zorro
El Zorro: "Prepareu-vos, malvats!"
El Zorro: "Prepareu-vos, malvats!"

Aquest espadatxí emmascarat, tot vestit de negre i armat amb una espasa, vivia a Califòrnia en l’època que aquest territori americà formava part de l’imperi espanyol. El Zorro es dedica a protegir els camperols i els indígenes de les injustícies que cometen les autoritats corruptes. Amb la seva identitat secreta amagada darrere la màscara, va ser un dels primers herois de ficció moderns. Va aparèixer en novel·les barates l'any 1919, però ben aviat se’n van fer pel·lícules i, més tard, serials de ràdio, còmics i sèries de televisió.

2 L'Ombra
L'Ombra: "Us agrada la meva bufanda?"
L'Ombra: "Us agrada la meva bufanda?"

En un món ple de criminals, la policia no dóna l'abast... però no cal patir, L’Ombra està a l’aguait i ho sap tot! És un vigilant justicier tot vestit de negre, amb una llarga bufanda vermella que li tapa part de la cara, que surt de nit i s’enfronta amb mafiosos, científics bojos i espies que volen cometre maldats. Només alguns amics que l’ajuden coneixen la seva identitat secreta. El personatge també va aparèixer per primer cop en una novel·la barata, l'any 1930, i deu anys després va tenir còmic propi.

3 El Ratpenat Daurat
Ratpenat Daurat: "Sóc estrany, però molt poderós!"
Ratpenat Daurat: "Sóc estrany, però molt poderós!"

Ogon Batto (així es diu en japonès Ratpenat Daurat) és el primer superheroi que hi va haver amb poders sobrehumans. Pot volar, té una força descomunal i, a més, és invulnerable. Ah, sí, i en lloc de cap té una calavera! El seu enemic principal és el doctor Erich Nazo, un científic extraterrestre que vol dominar el món. Aquest superheroi tan estrany va fer l’aparició l'any 1931 al kamishibai. És una forma d’entreteniment de carrer típica del Japó, en què un narrador explica historietes al públic mentre mostra una sèrie de dibuixos que la il·lustren. Després en van fer còmics i fins i tot dibuixos animats (ja sabeu que els japonesos en diuen manga i anime).

4 Mandrake el mag
Mandrake: "No us escapareu dels meus poders!"
Mandrake: "No us escapareu dels meus poders!"

Aquest és el primer superheroi que va aparèixer directament dibuixat en un còmic, l'any 1934. El seu creador, el nord-americà Lee Falk, es va inspirar en els il·lusionistes que el fascinaven des de ben petit. Mandrake és un mag que hipnotitza els seus enemics per submergir-los de cap a peus en les il·lusions que ell crea. Aquest poder el fa servir contra gàngsters, extraterrestres i monstres que vénen d’altres dimensions. A més, també es pot tornar invisible, canviar de forma, levitar i teletransportar-se. Això sí que és màgia, i de la bona!

5 El Fantasma
El Fantasma: "Res de metralletes, noi!"
El Fantasma: "Res de metralletes, noi!"

Al país imaginari de Bangalla, a l’Àfrica, un home emmascarat s’enfronta amb els criminals. Molts pensen que és immortal, però en realitat no té superpoders i combat només amb la força i intel·ligència. L’ajuden el seu cavall blanc, l’Heroi, i un llop ensinistrat, en Diable. Viu a la Cova de la Calavera, amagada darrere d’una cascada. El còmic d’El Fantasma també va ser una creació de Lee Falk, l'any 1936, i va ser el primer heroi de ficció que portava un vestit ajustat de cos sencer. Aquesta seria una característica que a partir de llavors copiarien gairebé tots els superherois posteriors.

6 Arriba Superman!
Superman: "Aquest cotxe no està ben aparcat!"
Superman: "Aquest cotxe no està ben aparcat!"

Jerry Siegel i Joe Shuster eren dos nois força tímids. A en Jerry li agradava escriure, i a en Joe dibuixar, i a tots dos els encantava llegir còmics. Quan es van conèixer a l’institut, es van fer amics de seguida. El 1933, quan tenien només dinou anys, van crear el seu superheroi. Superman venia del planeta Krypton i tenia una pila de superpoders, però s’amagava sota la identitat d’un periodista normal i corrent de nom Clark Kent. En Jerry i en Joe van intentar vendre el seu personatge a una pila de diaris i editorials, però durant cinc anys no en volia sentir ni parlar ningú: Un home que aixeca cotxes? Quina ximpleria!, els deien. Finalment, el 1938 l’empresa DC Comics va fer sortir Superman amb aquesta portada que veieu aquí... i se’n van vendre totes les còpies!

7 I al darrere... Batman!
Portada del número 27 de 'Detective Comics' protagonitzada per Batman
Portada del número 27 de 'Detective Comics' protagonitzada per Batman

El gran èxit de Superman va fer que la mateixa editorial encarregués el naixement d’un nou superheroi. L’escriptor Bob Kane i el dibuixant Bill Finger van idear un personatge que no tenia superpoders, però que dominava totes les arts de la lluita. Vestit amb una capa negra i una caputxa de ratpenat, Batman sortia cada nit als carrers de Gotham City per combatre els criminals. Batman va aparèixer per primer cop el 1939 amb aquesta portada, i va ser rebut amb el mateix entusiasme que Superman. Així va néixer l’edat d’or dels còmics, quan desenes de superherois van sortir de sota les pedres. I la majoria han arribat amb bona salut fins als nostres dies!

Subscriu-t'hi

petit79portada

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't al Petit SÀPIENS (si és que encara no ho has fet). Puja amb nosaltres a la màquina del temps!

Subscriu-t'hi

T'agradaria viatjar en el temps?

Inscriu-te al butlletí i t'enviarem totes les novetats al teu correu!