Frederica Montseny, la primera dona ministra d'Espanya
Aquesta catalana tan revolucionària va ser una figura destacada del moviment obrer, i una de les dones més influents del seu temps. Com a política i escriptora va defensar sempre la igualtat de drets de totes les persones
Frederica Montseny va néixer el 1905 a Madrid, tot i que els seus pares eren catalans. Sabeu per què? Doncs resulta que els seus pares eren uns mestres força coneguts, i amb unes idees revolucionàries que en aquell temps eren perseguides. Ells eren anarquistes i defensaven que cada persona ha de poder viure amb plena llibertat, sense que cap poder exterior no l'aixafi. Per aquesta manera de pensar van haver de marxar a Londres, i quan van tornar es van haver d'amagar amb noms falsos.
Educada per la mare
La Frederica no va anar a escola, sinó que la va educar sa mare a casa. Era una nena molt curiosa i li encantava llegir. Passava molt de temps a l'aire lliure i feia exercici i també les tasques domèstiques. La família tenia vaques lleteres, conills, pollastres i ànecs, o sigui que hi havia molta feina! A més, a casa dels Montseny sempre hi havia amics de visita per parlar de política, i els pares se l'emportaven a reunions i manifestacions. La Frederica es va fer revolucionària de ben joveneta, i així va seguir fins que va morir.
Quan tenia nou anys, la família va tornar cap a Barcelona. I quan en tenia onze, ja escrivia discursos que llegia a la seva àvia i al seu gosset! Eren anys difícils, perquè els amos de les empreses i els treballadors es barallaven sovint –i de vegades a trets! La Frederica va publicar la seva primera novel·la amb només setze anys, i des d'aleshores no va parar d'escriure. Durant la dictadura de Primo de Rivera va escriure tres llibres que encoratjaven les dones a alliberar-se del masclisme de l'època. La Frederica defensava el dret de les dones a triar el company que estimessin, i a viure amb ell sense casar-s'hi. Això va ser un escàndol!
Companys per a tota la vida
Quan la Frederica tenia vint-i-tres anys, van empresonar el seu pare per haver participat en reunions de treballadors, que aleshores estaven prohibides. El seu company de garjola era un jove anarquista anomenat Germinal, que dos anys després se'n va anar a viure amb la Frederica. Van ser parella en una unió lliure que va durar més de cinquanta anys, fins que ell va morir, i van tenir tres fills.
El talent que tenia per escriure i la fortalesa de les seves idees van fer que la Frederica comencés a ser molt coneguda. A ella no li feia gaire gràcia, però es va convertir en una figura de l'anarquisme, i els seus primers discursos públics van causar sensació. No era gens habitual que una dona parlés davant de tants homes, i que ho fes amb tanta passió!
Temps encara més difícils
Quan va esclatar la guerra civil, es va posar a treballar per a la revolució anarquista a Barcelona. Va formar part del Comitè Revolucionari del barri de Sant Martí. La seva feina era buscar professionals tècnics que poguessin mantenir les fàbriques en marxa, perquè alguns empresaris havien estat assassinats i molts altres havien fugit atemorits, i també col·laborava en l'abastiment de pa i menjar.
Els anarquistes no creuen en els governs, però aquella situació de guerra era molt difícil i van haver de sacrificar algunes idees. La Frederica no només va entrar al govern, sinó que es va convertir en la primera dona ministra d'Espanya! Es va fer càrrec del Ministeri de Sanitat i Assistència Social del 4 de novembre de 1936 al 17 de maig de 1937. La seva tasca va ser molt difícil, perquè el seu mandat va ser molt curt, als anarquistes els posaven traves, i a sobre ella era una dona en una posició on sempre havien manat homes.
Projectes molt innovadors
Malgrat tot, en pocs mesos va planejar llocs d'acollida per a la infància, menjadors per a dones embarassades, una llista de professions que podien exercir persones discapacitades, i el primer projecte de llei d'avortament a Espanya. Mireu si era avançat que aquest dret no va ser reconegut a Espanya fins cinquanta anys després!
Al final de la guerra es va haver d'exiliar a França. La policia nazi la va perseguir i la va empresonar. Per sort estava embarassada de la seva tercera filla, i es va salvar d'una mort segura. Quan va acabar la Segona Guerra Mundial, es va instal·lar amb la seva família a Tolosa de Llenguadoc, i va seguir treballant en el sindicat anarquista CNT, dirigint diaris polítics i viatjant per Suècia, Mèxic, el Canadà, Anglaterra i Itàlia, sempre en defensa de les seves idees. Va morir a Tolosa als vuitanta-vuit anys.