
La col·lecció de pintures murals romàniques que podeu contemplar al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) no té comparació en cap altre racó del món: és excepcional! Gràcies a la missió de salvament i conservació que es va fer ara fa cent anys, aquestes meravelles medievals es conserven perfectament. Una de les obres mestres de la col·lecció són les pintures de l'absis de Sant Climent de Taüll, amb el famós Crist en Majestat i la seva mirada penetrant. També hi trobareu escultures tan al·lucinants com la Majestat Batlló o el Frontal de la Seu d'Urgell. Si hi feu una visita, segur que no us en penedireu!

Barcelona encara conserva algunes construccions romàniques força interessants, com l'església de Sant Pau del Camp, al barri del Raval, o l'església de Sant Pere de les Puel·les, ben a prop de l'Arc del Triomf. També hi ha l'església de Santa Anna, a tocar de la plaça Catalunya, la petita capella d'en Marcús, al barri de la Bòria de Ciutat Vella, i l'església de Sant Llàtzer, al Raval, que en temps medievals formava part d'un hospital que hi havia fora dels murs de la ciutat.

A la Vall de Boí es troba la concentració d'art romànic més gran de tot Europa, amb una església per cada 25 quilòmetres quadrats! Gràcies a l'entesa entre els senyors feudals d'Erill i el bisbe Ramon de Roda, aquest racó del Pirineu ens permet visitar un patrimoni únic. Hi teniu, ben a prop les unes de les altres, fins a quinze esglésies: Sant Feliu i Sant Salvador de Barruera, Santa Maria de Cardet, Santa Maria de Cóll, la Nativitat i Sant Quirc de Durro, Sant Llorenç de Saraís, Santa Eulàlia i Sant Cristòfol d'Erill la Vall, Sant Joan i Sant Pere de Boí, i finalment les quatre esglésies de Taüll: Santa Maria, Sant Martí, Sant Quirc i Sant Climent. En aquesta última podreu gaudir del vídeo mapping Taüll 1123: veureu com, gràcies a la tecnologia més moderna, les pintures virtuals s'integren en l'arquitectura de l'edifici. És impressionant!

Algunes de les grans joies del romànic a casa nostra són monestirs, i n'hi ha d'impressionants a una pila de comarques. Destaquen especialment Sant Pere de Rodes, ben a prop del cap de Creus, Sant Miquel de Cuixà al peu del Canigó, Sant Benet de Bages, Santa Maria de l’Estany, Sant Pere de Casserres, Sant Cugat, Sant Pere de Galligants a Girona, i els dos monestirs que va fundar el mític comte Guifré el Pilós: el monestir de Ripoll, amb la seva espectacular portalada, i el de Sant Joan de les Abadesses. No us els perdeu!

Si voleu caminar una mica, teniu les propostes de la Ruta del Romànic per terres lleidatanes, i també el Camí Oliba, un sender de gran recorregut (GR-151) que connecta algunes de les obres més emblemàtiques de l'art romànic català. Va des del monestir de Montserrat fins al Pirineu: 300 quilòmetres de camins plens de meravelles!

Molts altres museus del nostre país conserven peces extraordinàries d'art romànic. Podeu visitar el Museu Episcopal de Vic, el Museu de Solsona, el Museu de Lleida, el Museu Capitular de la Catedral de Girona –que conserva el Tapís de la Creació, un brodat magnífic i molt especial– i el Museu d'Art de la mateixa ciutat, o el Museu Diocesà i el Museu Frederic Marès de Barcelona. Per triar i remenar!