Natura i ciència

Així es fa un iglú

Després d’una dura jornada de caminar pel gel, cal un lloc abrigat per protegir-se del fred i les tempestes. Els inuits van inventar la solució més simple i enginyosa: una cabana feta de neu, que guarda del vent i manté l’escalfor

1 Preparar el lloc
Primer pas per fer un iglú
Primer pas per fer un iglú Sara Ureña

Es dibuixa a terra un cercle d’uns dos metres de diàmetre. Es pot fer servir un pal com si fos un compàs. Després es trepitja la neu de dins fins que estigui ben dura.

2 Fer els blocs
Segon pas per fer un iglú
Segon pas per fer un iglú Sara Ureña

Fora del cercle però no gaire lluny, es retallen blocs de neu dura amb una serra. Primer es retallen dues línies paral·leles i després es fan els talls horitzontals i verticals.

3 Posar els fonaments
Tercer pas per fer un iglú
Tercer pas per fer un iglú Sara Ureña

Es fa una primera filera de blocs a la base, tot al voltant del cercle que s’ha dibuixat. Un cop posats, es retallen amb la serra i se’ls dóna forma de rampa.

4 Les parets
Quart pas per fer un iglú
Quart pas per fer un iglú Sara Ureña

Es posen els blocs en espiral a sobre de la rampa, i es retallen perquè s’inclinin una mica cap a dins. L’últim bloc ha de ser més ample per la part de dalt, per encaixar al forat de sobre.

5 Fer la porta
Cinquè pas per fer un iglú
Cinquè pas per fer un iglú Sara Ureña

Al costat contrari d’on bufa el vent, s’excava un forat per sota de la paret, que servirà d’entrada. Es cobreix amb un petit sostre fet amb dos blocs de neu dura.

6 Comoditat a l'interior
L'iglú ja està acabat!
L'iglú ja està acabat! Sara Ureña

En una de les bandes, es fa un replà, per seure-hi i dormir. Si es vol fer servir una estufa, s’ha d’obrir una xemeneia perquè marxin els gasos de la combustió.

Subscriu-t'hi

petit79portada

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't al Petit SÀPIENS (si és que encara no ho has fet). Puja amb nosaltres a la màquina del temps!

Subscriu-t'hi

T'agradaria viatjar en el temps?

Inscriu-te al butlletí i t'enviarem totes les novetats al teu correu!