Natura i ciència

Dinosaures a Catalunya

En el territori que avui és Catalunya també hi van viure una bona pila de dinosaures! Les roques de casa nostra conserven les restes d’animalons i plantes fòssils de tots els moments de l’evolució de la Terra

1 Uns gegants pacífics
Titanosaure
Titanosaure

En l’època final dels dinosaures, Europa era un conjunt d’illes, envoltades de grans àrees pantanoses no gaire profundes, que el mar envaïa de tant en tant. En aquells indrets, sota un clima tropical, hi van viure moltíssimes espècies, tant terrestres com marines. A la zona que avui és Catalunya, van passejar-se titanosaures, per exemple. Algunes varietats van ser els animals més grans que mai han trepitjat terra ferma!

Eren herbívors i menjaven fulles i brots tendres d’arbres i plantes altes, gràcies als seus llargs colls orientats cap amunt. El coll fòssil que es va trobar fa uns anys a Orcau, al Pallars Jussà, fa més de cinc metres! Aquesta escena amb pares i fills devia ser molt habitual, perquè el nostre territori pirinenc concentra la major quantitat de postes d’ous de dinosaure d’Europa.

2 El primer fòssil de Catalunya
Ous de dinosaure trobats a Coll de Nargó (Alt Urgell)
Ous de dinosaure trobats a Coll de Nargó (Alt Urgell)

El jaciment més ric dels Pirineus és el de Basturs, també al Pallars Jussà. S’hi han trobat més de 1.000 ossos de dinosaure! El Pararhabdodon isonensis és una espècie que es va descobrir aquí per primer cop. Era herbívor, pesava al voltant de tres tones i feia sis metres de llargada. Podia caminar amb dues potes o amb quatre, tenia una mena de cresta sobre el cap i el seu bec aixafat era semblant al d’un ànec!

El primer fòssil de dinosaure de Catalunya es va trobar l’any 1916 a Talarn, al Pallars Jussà. Els obrers que feien la presa del pantà de Sant Antoni van trobar un fèmur de titanosaure... de fa 70 milions d’anys!

3 Anem a veure dinosaures!
Dinosfera
Dinosfera

Des d’aleshores s’han trobat moltíssimes restes més, en aquella comarca, i també en les de l’Alt Urgell, la Noguera i el Berguedà. Podeu visitar els centres dedicats als dinosaures que hi ha a Isona (Museu de la Conca Dellà), Coll de Nargó (Dinosfera), Sabadell (Museu de l’Institut Català de Paleontologia Crusafont), Fígols (jaciment de Fumanya), Tremp, Tartareu i Vilanova de Meià.

A les pàgines web Dinosaures dels Pirineus i Dinosfera, hi trobareu moltíssima informació i totes les dades pràctiques per planificar una visita que... us deixarà de pedra!

Subscriu-t'hi

petit79portada

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't al Petit SÀPIENS (si és que encara no ho has fet). Puja amb nosaltres a la màquina del temps!

Subscriu-t'hi

T'agradaria viatjar en el temps?

Inscriu-te al butlletí i t'enviarem totes les novetats al teu correu!