Natura i ciència

Dinosaures! Els amos de la Terra

Aquesta gran família de rèptils va dominar la Terra durant més de 160 milions d’anys i es va adaptar perfectament a tota mena d’hàbitats. Però sabeu quan van aparèixer i com van evolucionar aquestes criatures extraordinàries?

1 Els reis de la Terra
Tiranosaure
Tiranosaure

Els dinosaures van aparèixer fa uns 230 milions d’anys. Aleshores, els grans saures van regnar sobre la Terra durant més de 160 milions d’anys. Això és una pila de temps immensa... Penseu que el nostre primer avantpassat, l’Homo habilis, va aparèixer fa només dos milions i mig d’anyets! Després de tot aquell temps, els dinosaures van desaparèixer gairebé de cop. Però avui encara viuen amb nosaltres alguns dels seus descendents, tot i que no s’hi assemblen gaire. Sabeu qui són? Els ocells! Tots ells, siguin galls, pardals o cigonyes, són rebesnets de la família del tiranosaure.

2 Uns rèptils molt viatgers
Braquiosaure
Braquiosaure

I sabeu què vol dir dinosaure? És una barreja de paraules en grec que signifiquen ‘llangardaix terrible’! Tenien en comú que tots eren rèptils terrestres que ponien ous, però n’hi havia de totes menes, mides i colors. En total s’han descobert restes d’unes 700 espècies diferents, però segurament encara n’hem de descobrir moltes més! Van arribar a tots els racons del planeta. Vivien en deserts i selves tropicals, en boscos freds i illes oceàniques. Quines bèsties més viatgeres!

Els dinosaures es reproduïen ponent ous de closca dura en un niu. Alguns en ponien fins a 40! Però, quan es pesa tant, més val no asseure’s a covar els ous, oi? Feien un forat, igual que les tortugues marines actuals, ponien els ous i els cobrien amb sorra i restes de plantes perquè estiguessin ben calentons.

3 Dinosaures de tota mena
Triceratops
Triceratops

N’hi havia de carnívors i d’herbívors. Els primers podien caminar sobre dues potes i córrer molt de pressa, i la cua els servia per mantenir l’equilibri. Alguns feien la mida d’un corb –com l’Anchiornis– i d’altres eren gegants –com l’al·losaure, que feia fins a 10 metres de llarg i podia pesar dues tones. Penseu que el més gran, el titanosaure Dreadnoughtus, pesava 38 tones. Com sis elefants! A l’altre extrem hi havia el Parvicursor, que mesurava dos pams i pesava poc més que un hàmster: 160 grams.

Caçadors i caçats

Alguns dinosaures caçaven en grup i d’altres ho feien en solitari. També hi havia algunes espècies d’herbívors que s’aguantaven drets sobre dues potes, però els més grans caminaven a quatre grapes i eren força lents i pesants. És clar, no els calia atrapar cap presa... Ah, i molts dinosaures tenien plomes, que els servien per conservar l’escalfor del cos!

Subscriu-t'hi

petit79portada

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't al Petit SÀPIENS (si és que encara no ho has fet). Puja amb nosaltres a la màquina del temps!

Subscriu-t'hi

T'agradaria viatjar en el temps?

Inscriu-te al butlletí i t'enviarem totes les novetats al teu correu!