Natura i ciència

Com es van extingir els dinosaures?

Després d’un munt de temps dominant tot el planeta, els dinosaures van desaparèixer fa 65 milions d’anys. Sabeu què va passar? Un asteroide que venia de l’espai va xocar contra la Terra i va provocar una catàstrofe terrible!

1 El món cap per avall
L'extinció dels dinosaures
L'extinció dels dinosaures Xavier Mula

Pel cràter que va deixar, sabem que aquella roca gegantina feia 10 quilòmetres de diàmetre. Imagineu-vos, era gran com l’Everest! Va xocar sobre el que avui és Mèxic i va tenir el mateix efecte que una bomba. Ho va destruir tot en un radi de 1.000 quilòmetres!

A més, l’impacte va provocar un gran tsunami que va arrasar les costes, i els volcans es van despertar. Quin terrabastall! Una gran quantitat de cendres i pols va bloquejar la llum i l’escalfor del Sol. Durant molt de temps va regnar la foscor, i aquell hivern tan estrany va fer desaparèixer moltes plantes. Els herbívors afamats van anar morint... i aleshores els carnívors es van quedar sense preses!

2 Només se salven els ocells

En un període de temps molt curt, van desaparèixer la meitat de les espècies animals de la Terra, incloent-hi tots els dinosaures. De la seva família només es van salvar els avantpassats directes dels ocells. Caram, quina escabetxada! Però, com passa sovint a la natura, aquesta devastació per a algunes espècies va suposar una bona oportunitat per a unes altres. Els que es van adaptar a la nova situació es van trobar molts espais buits!

3 Arriba l'hora dels petits!

Després de l’era dels saures gegantins, va arribar el moment de criatures més petites. Noves menes d’ocells, peixos i rèptils van aprofitar el seu torn, però sobretot van triomfar els mamífers, que lentament es van convertir en els animals dominants. En van aparèixer noves formes, com els cavalls, les balenes, els ratpenats i els primats, els nostres avantpassats. El camí per a la futura evolució dels humans ja estava preparat!

Subscriu-t'hi

petit80portada

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't al Petit SÀPIENS (si és que encara no ho has fet). Puja amb nosaltres a la màquina del temps!

Subscriu-t'hi

T'agradaria viatjar en el temps?

Inscriu-te al butlletí i t'enviarem totes les novetats al teu correu!