Natura i ciència

Cavallets de mar

Tot i que tenen un cap que recorda molt el d’un cavall, en realitat són una família de peixos molt especials! N’hi ha més de 45 espècies diferents repartides pels mars d’arreu del món

1 Peixos amb armadura
Un cavallet de mar mediterrani
Un cavallet de mar mediterrani

La primera cosa que els fa especials és que no tenen escates, sinó una pell molt fina que cobreix una sèrie de plaques d’os. Aquesta armadura natural impedeix que no se’ls mengi ningú! També és molt especial com es mouen a l’aigua: neden amb el cos ben dret. S’impulsen amb l’aleta que tenen a l’esquena, i per girar fan servir unes aletes petites que tenen a banda i banda del cap.

Menjar sense parar
Però la veritat és que no neden gaire bé. S’estimen més quedar-se quiets, aferrats al corall o a les algues amb la seva cua prènsil. Així esperen que passin les seves preses favorites, que són petites gambes i altres animalons marins que viuen entre les algues. Sempre tenen moltíssima gana. Com que no tenen estómac, si no volen morir-se, no poden parar de menjar!

Més de mil germans
I, sens dubte, la cosa que els fa més especials és la manera com tenen els fills. La femella produeix els ous, però aleshores els pon dins d’una bossa que el mascle té al ventre. Ell és l’encarregat de fecundar-los i d’incubar-los. Al cap d’un mes aproximadament, quan els petits cavallets ja estan completament formats, el mascle els expulsa a l’exterior. Però mireu si són diminuts, que en neixen centenars de cop. En algunes espècies, fins a 2.500!

2 Un drac al fons del mar!
Cavallet de mar foliaci
Cavallet de mar foliaci

Aquest animal tan fantàstic és un cavallet de mar foliaci. Ui, quin nom més complicat! Totes aquestes ‘fulles’ que li pengen pel cos li serveixen per camuflar-se entre les algues! El cavallet de mar foliaci viu en aigües temperades i poc profundes a les costes del sud i l’oest d’Austràlia. Pot arribar a créixer fins a 45 centímetres i de vegades canvia de color per camuflar-se més bé. Com que corre perill de desaparèixer, és una espècie molt protegida. Només se’n poden comprar si s’han criat en captivitat, i valen més de 9.000 euros!

3 Deu espècies ben boniques
 

Subscriu-t'hi

petit78 portada

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't al Petit SÀPIENS (si és que encara no ho has fet). Puja amb nosaltres a la màquina del temps!

Subscriu-t'hi

T'agradaria viatjar en el temps?

Inscriu-te al butlletí i t'enviarem totes les novetats al teu correu!