Natura i ciència

Cangurs, els reis del salt

Els cangurs viuen a Austràlia, i són uns animals tan especials que han esdevingut un símbol del seu país. Per això surten en monedes i segells. De fet, a Austràlia hi ha més del doble de cangurs que de persones: 50 milions que salten per tot arreu!

1 Hop! Hop! Hop!
Els cangurs salten amb gran facilitat
Els cangurs salten amb gran facilitat

Els cangurs són l’únic animal gran que es mou fent grans salts. Amb un sol salt poden recórrer fins a 8 metres! Així aconsegueixen viatjar de manera ràpida i sense gastar gaire energia. Això els va molt bé, ja que viuen en llocs on hi ha poca aigua i menjar, i sovint han de recórrer grans distàncies. La velocitat habitual d’un cangur vermell és d’uns 25 km/h, però en distàncies curtes poden arribar als 70 km/h. Més ràpids que un cavall de carreres!

2 Una gran família
Una mare i una cria de cangur gris
Una mare i una cria de cangur gris

Hi ha sis espècies diferents de cangurs. El cangur més gran és el vermell: pot fer fins a 2 metres d’alt i pesar 90 quilos! Els més comuns són els cangurs grisos orientals (com els de la foto), que d’adults pesen uns 65 quilos. Totes les espècies acostumen a viure en grups, que tenen com a mínim una desena de membres, i de vegades més d'un centenar. Quina colla!

3 Una butxaca a la panxa
Els cangurs menuts viatgen al marsupi de la mare
Els cangurs menuts viatgen al marsupi de la mare

Com ja sabeu, les femelles tenen una bossa molt curiosa incorporada al cos. Es diu marsupi i serveix per protegir la cria mentre creix, perquè resulta que els bebès de cangur neixen molt aviat. Quan surten són cecs i diminuts, de la mida d’un gra de raïm! Aleshores escalen tots sols pel pèl de la mare, fins a arribar al marsupi. Allà dins estan calentons i ben amagats dels perills, i troben els mugrons, on s’agafen per alimentar-se i créixer. Els bebès cangur no surten definitivament de la bossa de la mare fins que no tenen deu mesos d’edat, tot i que a partir dels quatre mesos ja van fent petites excursions per trobar menjar.

4 Animals tot terreny
Els cangurs també són bons nedadors
Els cangurs també són bons nedadors

La cua és llarga i molt forta. Els serveix per mantenir l’equilibri quan salten, i també quan caminen a poc a poc. Aleshores es posen de quatre grapes, i la cua els ajuda a avançar. Tenen els peus molt grossos, i també els serveixen per nedar de primera. Sovint es fiquen a l’aigua si els persegueixen. Que espavilats!

Quina herba més bona!
Els cangurs són herbívors. S’alimenten de pastures, flors i arrels. Eviten moure’s quan fa calor, i per això passen el dia ben quiets. Al vespre i la nit, s’activen per buscar menjar, cosa que acostumen a fer en grup.

5 Perill, cangurs!
Alerta, cangurs a la carretera!
Alerta, cangurs a la carretera!

Els cangurs tenen una oïda excel·lent. A més, poden girar les orelles en diferents direccions sense necessitat de moure el cap, per detectar possibles perills al seu voltant. Però a les carreteres australianes és comú trobar aquest senyal de precaució que indica que hi ha cangurs. Cal anar amb compte, perquè els xocs solen provocar la mort del cangur i una bona avaria al motor del cotxe.

Subscriu-t'hi

petit79portada

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't al Petit SÀPIENS (si és que encara no ho has fet). Puja amb nosaltres a la màquina del temps!

Subscriu-t'hi

T'agradaria viatjar en el temps?

Inscriu-te al butlletí i t'enviarem totes les novetats al teu correu!