Natura i ciència

Aquest fòssil és meu! La guerra dels ossos

Us imagineu l'emoció de trobar un fòssil? Als Estats Units d'Amèrica de fa 150 anys, dos científics rivals es van enfrontar en una cursa frenètica per trobar els millors exemplars. La picabaralla va ser tan bèstia que se'n va dir la 'guerra dels ossos'

1 Cap a l'Oest falta gent
Edward Drinker Cope i Othniel Charles Marsh
Edward Drinker Cope i Othniel Charles Marsh Xavier Mula

De bon començament, els dos fanàtics dels dinosaures es van fer amics. Es deien Edward Drinker Cope i Othniel Charles Marsh, i fins i tot van posar el nom de l'altre a algunes de les primeres espècies que van descobrir. Però de mica en mica el seu caràcter fort i les seves discussions científiques els van anar separant, fins que va arribar el moment en què no es podien ni veure!

En aquella època es van fer troballes importants de fòssils a l'oest del país, una regió salvatge on l'exèrcit estava en guerra amb els indis. Durant quinze anys seguits, Cope i Marsh no van dubtar a invertir grans fortunes per muntar expedicions cada vegada més ambicioses, amb l'objectiu de trobar més fòssils que l'altre, i millors!

2 Una competició plena de trampes
Edward Drinker Cope i Othniel Charles Marsh
Edward Drinker Cope i Othniel Charles Marsh Frederic Gutekunst / Wikimedia Commons

Cap dels dos no va dubtar a fer servir mètodes poc nets en la competició. No els feia vergonya subornar a qui calgués, espiar el rival o robar als seus jaciments, i fins i tot destruir els ossos que no es podien endur, per evitar que l'enemic els aprofités. Quina barra, no us sembla? També atacaven les troballes de l'altre en les publicacions científiques, per tal de minar el seu prestigi. Quan la guerra dels ossos es va acabar, tots dos s'havien arruïnat!

3 Al final, la ciència guanya
Brontosaure
Brontosaure

Malgrat totes aquestes males arts, tots dos van fer una contribució molt important a la paleontologia. No tot havia de ser dolent... Amb els seus esforços van descobrir 136 noves espècies prehistòriques al país, quan abans només se'n coneixien nou. Gràcies a ells, els museus es van omplir de fòssils i els dinosaures van fascinar el públic!

​Al final, Marsh va descobrir 80 espècies noves de dinosaure, entre les quals el triceratops, el diplodocus i l'estegosaure. Cope en va descobrir 56, però a aquest també li interessaven restes que no fossin només de dinosaures; va excavar i descriure gairebé un miler d'espècies noves de vertebrats.

Subscriu-t'hi

petit79portada

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't al Petit SÀPIENS (si és que encara no ho has fet). Puja amb nosaltres a la màquina del temps!

Subscriu-t'hi

T'agradaria viatjar en el temps?

Inscriu-te al butlletí i t'enviarem totes les novetats al teu correu!