Natura i ciència

Alerta amb el coronavirus!

Tot el que has de saber sobre el virus del moment

Caram, quin rebombori amb aquest coronavirus emprenyador, oi? Va aconseguir que tanquessin totes les escoles, i això no havia passat mai abans! Us expliquem tots els detalls que cal saber per tal d'estar ben tranquils i segurs. Amb una mica de paciència, la batalla contra aquesta malaltia tan pesada serà fàcil de guanyar!

1 Què són els virus?
Dibuixos de virus i bacteris
Dibuixos de virus i bacteris

Són uns organismes tan petits, tan petits, que només es poden veure amb un microscopi molt potent. N'hi ha de moltes formes, i es dediquen a infectar altres éssers vius per poder multiplicar-se. Molts no causen cap mal, però n'hi ha d'altres que ens poden posar malalts. Penseu que els virus fa milions d'anys que creen estratègies per trencar les defenses del cos!

2 Per què aquest s'anomena coronavirus?
Aquesta boleta minúscula és la que ens fa estar tancats a casa!
Aquesta boleta minúscula és la que ens fa estar tancats a casa!

Perquè és una boleta que sembla que dugui una corona, com els reis dels contes. El seu nom científic és SARS-CoV-2. Com que és molt nou, els científics encara l'han d'estudiar bé. La malaltia que provoca es diu COVID-19, i ens afecta l'aparell respiratori: el nas, la boca i els pulmons.

3 D'on ha sortit?
Coronavirus
Coronavirus

La infecció va començar a la Xina, en un mercat d'animals. Sembla que el virus va passar d'un ratpenat a les persones, i des d'allà s'ha escampat per tot el món... a tota velocitat! Les dades no paren de créixer, però ara hi ha unes 150.000 persones afectades en 110 països diferents. El virus no s'atura a les fronteres!

4 És molt perillós?
Virus
Virus

Per sort, la malaltia no és gaire perillosa. La majoria de persones que l'agafen es posen poc malaltes, com si tinguéssin un refredat fort, i es curen aviat. Però pot ser perillós per als vellets i els nadons, i també per a gent que té altres malalties que els han debilitat. De moment ha causat la mort d'uns 5.000 pacients.

5 Per què ens hem hagut de tancar a casa?
Stop coronavirus
Stop coronavirus

Tot i que els efectes per a la salut no són gaire greus, aquest virus és molt contagiós. Moltíssim! Penseu que, quan aconsegueix entrar en una cèl·lula humana, el virus pot fer fins a 100.000 còpies de si mateix en un dia! Per això és important que estiguem cadascú a casa seva, per aconseguir que s'estengui el mínim possible.

6 Com es contagia? Què provoca?
Símptomes, causes del contagi i mesures de prevenció contra el coronavirus
Símptomes, causes del contagi i mesures de prevenció contra el coronavirus

El virus es transmet igual que un refredat normal. La gent que el porta l'escampa amb les petites gotes que expulsem quan esternudem o tossim, o quan ens fem petons. Aquestes gotes poden quedar també a les mans, i d'allà passen a les coses que toquem.

Què provoca?
Tos, mal de coll, febre, mal de cap i, de vegades, problemes per respirar.

7 Quines mesures de prevenció cal prendre?
Una mesura de prevenció contra el coronavirus és rentar-se les mans
Una mesura de prevenció contra el coronavirus és rentar-se les mans
  1. Rentar-se les mans, molt bé i molt sovint.
  2. Intentar no tocar-nos els ulls, el nas i la boca.
  3. No compartir gots, plats ni coberts sense haver-los rentat bé.
  4. No ajuntar-nos de cop amb molta gent.
  5. No acostar-nos a menys d'un metre de les persones que poden estar contagiades.
  6. Quan tossim, tapar-nos la boca amb l'interior del braç, o amb un mocador de paper d'un sol ús.
  7. No cal posar-se mascareta; són només per als metges que tracten els malalts.


Doncs ara ja ho sabeu tot sobre aquest virus tan molest. Ja veieu que, si anem amb compte i ens quedem tranquils a casa, d'aquí a poques setmanes tot tornarà a ser com abans. Nosaltres des del PETIT SÀPIENS us enviarem cada dia algunes propostes per aprendre coses noves i entretenir-vos una estona. Salut i paciència, amigues i amics!

Subscriu-t'hi

petit77portada

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't al Petit SÀPIENS (si és que encara no ho has fet). Puja amb nosaltres a la màquina del temps!

Subscriu-t'hi

T'agradaria viatjar en el temps?

Inscriu-te al butlletí i t'enviarem totes les novetats al teu correu!