Natura i ciència

Així eren els dinosaures

Segur que els heu vist en pel·lícules, dibuixos o museus... A tots ens fascinen aquestes criatures enormes i misterioses! Us presentem cinc dels dinosaures més curiosos que van habitar la Terra fa milions d’anys

1 L’estegosaure
Estegosaure
Estegosaure

Era un herbívor gros com un camió, amb el cap petit però un cul enorme! Se n’han trobat fòssils a Europa i a l'Amèrica del Nord. Feia quatre metres d’alt, però no era gaire espavilat: el seu cervell era de la mida d’una llimona. La seva cua fortíssima estava armada amb quatre grans punxes per defensar-se, que podien fer més d’un metre de llarg. Les plaques de l’esquena també eren una bona protecció contra els carnívors que se’l volien cruspir.

2 L’eoraptor
Eoraptor
Eoraptor

És un dels dinosaures més antics que s’han trobat mai. Era poc més alt que un gat i pesava nou quilos. Es movia amb rapidesa i menjava de tot: insectes, animals petits i plantes. Tenia un crani petit i allargat, amb unes dents corbes i ben afilades, millor que un ganivet!

3 El tiranosaure
Tiranosaure
Tiranosaure

Aquest segur que el coneixeu... un dinosaure tan gros com mortífer! Feia tretze metres de llarg, com un autobús, i fins a set tones de pes, més que un elefant. Les seves dents eren com punyals de la mida d’un plàtan! No sempre corria tant com les seves preses, i sovint les atacava per sorpresa. La seva boca era tan eficaç per atrapar-les que els braços se li van anar fent petits: no els necessitava!

4 L’espinosaure
Espinosaure
Espinosaure

Feia 17 metres de llarg i pesava 10 tones. Podia caminar sobre dues potes o sobre quatre, i també era un dels pocs dinosaures que sabien nedar. Bussejava amb traça per caçar peixos i rèptils marins amb les seves dents esmoladíssimes. A l’esquena, hi tenia unes espines de 2 metres que aguantaven la pell amb forma de vela. Sembla que li servia per regular la temperatura del cos. Potser era de colors ben vius, per atreure parella!

5 El braquiosaure
Braquiosaure
Braquiosaure

Aquest gran herbívor podia fer fins a 25 metres de llarg i pesar fins a 40 tones, com deu elefants junts. Si aixecava el coll, era més alt que un edifici de quatre plantes! Endrapava fulles, canyes i falgueres, però herba no, perquè encara no n’hi havia. Es podia empassar més de 200 quilos de menjar cada dia.

Subscriu-t'hi

petit79portada

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't al Petit SÀPIENS (si és que encara no ho has fet). Puja amb nosaltres a la màquina del temps!

Subscriu-t'hi

T'agradaria viatjar en el temps?

Inscriu-te al butlletí i t'enviarem totes les novetats al teu correu!