Natura i ciència

Els 5 animals més verinosos de Catalunya

Hi ha molts animals que fan servir verí per caçar i, si els molestem, ens poden picar per defensar-se. Aquestes cinc espècies terrestres són les que fan les picades amb el verí més potent de casa nostra

1 Escurçó pirinenc. El rei del verí

Aquesta serp és fàcil de reconèixer perquè té un cos curt i robust, amb un dibuix en ziga-zaga a les escates, i el cap triangular. Fa entre 60 i 75 cm de llargada. Viu a la muntanya en indrets pedregosos, matollars i prats de les dues bandes dels Pirineus, i a la Serralada Transversal. Menja petits animals mamífers i és molt verinosa. En casos excepcionals pot arribar a ser mortal per als humans.

2 Escurçó ibèric. Una serp amb banya

S’assembla força a l’anterior, però té un color una mica més clar i el morro aixecat, com una banya. Fa entre 65 i 90 cm de llargada. Viu en indrets secs i pedregosos o en els espais oberts dels boscos del País Valencià i Catalunya, excepte als Pirineus. Surt de dia i caça ratolins. No té un verí tan potent i rarament pot resultar mortal per als humans, tot i que la picada és molt dolorosa.

3 Escorpí groc. El caçador nocturn

L’escorpí típic de la Mediterrània pot mesurar fins a 8 cm. De dia s’amaga sota les pedres, i de nit surt a caçar insectes. Amb el fibló de la cua, l’escorpí groc injecta el verí que li serveix per immobilitzar les preses. Als humans la picada els resulta molt dolorosa, i pot provocar mal de cap, vòmits i febre. A casa nostra se’l pot trobar repartit per tot el territori.

4 Vídua negra. L’aranya més verinosa d’Europa

Aquesta aranya és força petita —mesura entre 8 i 13 mm—, però té un verí força potent. És de color negre, amb un dibuix vermell a l’abdomen. Viu en llocs més aviat secs, sota les pedres i al peu dels marges. El seu verí té efectes retardats. Els símptomes són tremolors, suor i vòmits, que apareixen minuts o potser hores després del contacte. És molt freqüent arreu del País Valencià i també es troba a Catalunya i les Illes Balears.

5 Escolopendra. Mandíbules de tenalla

Aquest centpeus té el cos allargat i aplanat, amb 21 o 23 parells de potes. Pot fer fins a 12 cm de llarg, i té unes mandíbules molt fortes en forma de tenalla que estan connectades amb les glàndules verinoses. La mossegada no és tan perillosa com la de la vídua negra o l’escorpí groc, però fa molt mal i provoca inflamació en la zona de la picada. Es troba a tot el territori dels Països Catalans.

6 Què cal fer si ens piquen?

Si algú és víctima d'una picada, sobretot no feu coses estranyes com les que de vegades es veuen a les pel·lícules. Ni xucleu el verí ni feu torniquets! Simplement netegeu la ferida amb aigua i sabó, i traslladeu de seguida el ferit a l’hospital més proper. Intenteu que es mogui el mínim possible per tal que el verí no s’escampi. Ah, i recordeu que el telèfon d’emergències mèdiques és el 061!

Subscriu-t'hi

petit78 portada

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't al Petit SÀPIENS (si és que encara no ho has fet). Puja amb nosaltres a la màquina del temps!

Subscriu-t'hi

T'agradaria viatjar en el temps?

Inscriu-te al butlletí i t'enviarem totes les novetats al teu correu!