Interactius

El palau de Versalles

Entrem al palau que es va fer construir Lluís XIV de França, el Rei Sol, un palau que es va convertir en el més important i sumptuós d'Europa i que va arribar a acollir entre tres mil i deu mil hostes diaris!

Il·lustració: Giselfust

Fa uns dies, a La història a casa, us vam parlar de Lluís XIV de França, el Rei Sol, el monarca més poderós d'Europa a finals del segle XVII i començaments del XVIII. Avui entrem al palau que es va fer construir i que va ser el més sumptuós d'Europa. El lloc escollit van ser els boscos de Versalles, situats a prop de París, on el monarca anava a caçar. Allà, el Rei Sol hi tenia un pavelló, però no en va tenir prou. Ell volia un palau! Va convocar els arquitectes, els artistes i els jardiners més famosos del regne. Les obres van durar quaranta-nou anys i el palau no va estar enllestit del tot fins a 1710, quan es va acabar la capella reial.

Quin dispendi!
Li va costar una fortuna: cent milions de lliures, equivalents a uns dos mil milions d'euros actuals. És un dels edificis més cars de tots els temps! Això sí, va esdevenir el palau més sumptuós d'Europa, i el més famós. També va ser una peça clau en la política de Lluís XIV. Com que el rei no s'acabava de refiar dels nobles, la funció principal del palau era servir de gàbia daurada per controlar-los de ben a prop. Si volien ser al costat de la font del poder, havien de viure allà. A més, s'havien de gastar quantitats impressionants de diners en vestits, joies i perruques, jocs i regals, per estar a l'altura del que suposava viure a la cort. Així s'endeutaven molt i quedaven a mercè del favor del sobirà. Ell els donava càrrecs inútils però amb sous fabulosos, o els pagava directament els deutes. Així els tenia a les seves mans i s'assegurava que no intentarien revoltar-se mai contra el seu poder absolut.

Un femer de luxe
El palau era grandiós i espectacular, però també hi havia una brutícia increïble... Penseu que, depenent del dia, a Versalles hi havia entre tres mil i deu mil hostes. Aquella gentada tenien títols de noblesa però no es rentaven gaire. I com que no hi havia lavabos per a tothom, anaven de ventre en qualsevol racó. Feien servir perfums caríssims, però, tot i això, l'aire era ben pudent. Quina angúnia! Ara us convidem a entrar a dins del palau navegant amb aquesta imatge interactiva.
 

Subscriu-t'hi

petit77portada

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't al Petit SÀPIENS (si és que encara no ho has fet). Puja amb nosaltres a la màquina del temps!

Subscriu-t'hi

T'agradaria viatjar en el temps?

Inscriu-te al butlletí i t'enviarem totes les novetats al teu correu!