Interactius

Així funcionava un tren de vapor

Anglaterra va ser el país pioner en la invenció i la fabricació d'aquests trens. L'èxit d'aquestes màquines que movien passatgers i mercaderies va ser tan gros que aviat enginyers d'altres indrets d'Europa i de l'Amèrica del Nord van copiar la idea

Il·lustració: Trepax

El primer que va pensar que la força del vapor d'aigua podria servir per moure coses va ser un inventor grec que va viure fa més de dos mil anys. Es deia Heró d'Alexandria, i va fabricar una bola de metall que girava quan bullia l'aigua de dins. Quina pensada, oi? En aquell temps, però, no va anar més enllà d'aquesta mena de joguina estranya. Fins que van aparèixer les primeres màquines de vapor, fa uns tres-cents anys, només hi havia tres menes de motors: els animals de càrrega, els molins d'aigua o de vent... i la força dels humans. Ja us podeu pensar que aquells nous ginys que semblaven màgics van ser molt benvinguts!

A partir del segle XIX, els inventors van provar diverses maneres perquè les màquines de vapor fossin cada vegada més ràpides i potents. La idea general, però, era molt simple: l'aigua que bull genera vapor i, si n'hi ha molt i es condueix bé, aquest vapor té prou força per moure objectes que pesen molt... com un tren! En aquesta imatge interactiva us en donem tots els detalls!
 

Subscriu-t'hi

petit78 portada

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't al Petit SÀPIENS (si és que encara no ho has fet). Puja amb nosaltres a la màquina del temps!

Subscriu-t'hi

T'agradaria viatjar en el temps?

Inscriu-te al butlletí i t'enviarem totes les novetats al teu correu!